Medvind för Kvarkentrafiken

Österbotten och Västerbotten fick i veckan sitt efterlängtade glädjebud. Enligt ett förhandsbesked stöder EU planeringen av den nya Kvarkentrafiken med drygt sex miljoner euro. Pengarna ska användas till att planera en gasdriven färja mellan Vasa och Umeå.
Förhandsbeskedet har föregåtts av ett flitigt lobbande och är resultatet av en stark viljeyttring från de båda regionerna. Motsvarande ansökningar har tidigare stupat på en för smal uppbackning från de bägge länderna.
Vasa och Umeå grundade i fjol ett gemensamt rederi som gav ansökningen den behövliga trovärdigheten. Näringslivet, framför allt det österbottniska, deltar även i projektet och tillför de nödvändiga ekonomiska incitamenten.
Trots den positiva signalen återstår ännu mycket arbete innan champagneflaskan kan krossas mot fören. Hela projektet med att köpa en ny miljövänlig färja och att bygga den nödvändiga infrastrukturen i hamnarna kostar cirka 100 miljoner. Den egentliga ansökan lämnas in nästa år och då krävs ett ännu starkare stöd från både den finska och svenska staten.
Avståndet mellan Vasa och Umeå är endast 70 kilometer. Systerstädernas samarbete inom kultursektorn, utbildningen och näringslivet är minst lika nära.    
Kvarken förtjänar en modern färja som kan trafikera året om.