Soinis välregisserade show lyckades bra

När Timo Soini hade hållit sitt öppningstal på partikongressen i Joensuu gick luften ur partikongressen.

Då hade kongressen alltså precis inletts. Det berättar en hel del om Sannfinländarna och hur beroende de är av Timo Soini.

Men det berättar också om Soinis skicklighet i att skapa intresse för sig och sitt parti. Det var Soini själv som satte i gång spekulationerna kring sin eventuella kandidatur i EU-valet och som skapade ett extra stort intresse med att meddela att han stannar i Bryssel hela perioden om han ställer upp och blir vald. Utan spekulationerna kring Soinis beslut hade inte Sannfinländarnas partikongress framstått som särskilt intressant, trots val av viceordföranden och ny partisekreterare.

Med frågan om Soinis och därmed Sannfinländarnas framtid blev det mycket publicitet för både mannen och partiet. Och de två är intimt förknippade med varandra. Sannfinländarna klarar sig helt enkelt inte utan Soini, hans näsa för politik, och hans retoriska förmåga. Ingen annan kommer i närheten vare sig då det gäller förmåga eller den status Soini har bland sina anhängare.
Nu är Sannfinländarnas sikte inställt på riksdagsvalet 2015 och en plats i regeringen. Soinis insats både för att samla tillräckligt med röster och för att göra Sannfinländarna till ett regeringsdugligt parti behövs.