En lag gör ingen reform

Den första egentliga kommunreformslagen godkändes av riksdagen i går. Men hela reformens öde är oklart.


Nu ska och kan kommunerna sätta i gång med fusionsutredningar med de andra kommunerna inom samma pendlingsområde. Det är innehållet i den kommunstrukturlag som riksdagen i går godkände.
Jämfört med en vanlig riksdagsdebatt bjöd gårdagens på flera nyanser än då skiljelinjen, också in absurdum, går mellan regering och opposition. Visst, både Sannfinländarna och Centern ville förkasta hela lagen och röstade emot den. Och visst, kommunstrukturlagen godkändes med regeringspartiernas röster. Men debatten innehöll mer än så.

En av nyanserna bjöd Samlingspartiets Ben Zyskowicz på då han envetet kritiserade grundlagsutskottets tolkning att kommunerna måste ha detaljkännedom om vårdreformen innan fusionsutredningar och -beslut görs.  Grundlagsutskottet slog förra veckan fast att kommunerna måste få extra tid på sig och sköt därmed upp deadlinen från juli 2014. Enligt Zyskowicz är logiken felaktig eftersom också riksdagsvalet 2015 kan ändra på konstellationen. Därmed vet kommunerna aldrig tillräckligt för att kunna fatta sina beslut. Men Zyckowicz' logik fick inte stöd. För de flesta är sambandet mellan vård- och kommunreformerna uppenbar.

Minst lika mycket uppmärksamhet fick talman Eero Heinäluomas (SDP) utspel på midsommarsöndagen där han i en Yleintervju vädjade till regeringen om att oppositionen ska tas med i beredningen. Oppositionen hyllade Heinäluoma, liksom också några partikamrater, medan regeringspartiernas ledare höll låg profil. Det är minst sagt speciellt att riksdagens talman går ut det här sättet. Talmannens traditionella roll är att hålla sig utanför dagspolitiken, också om redan Sauli Niinistö tummade något på den traditionen. Nu riktade Heinäluoma en vädjan till den regering där hans eget parti sitter med. Heinäluoma har kommit med samma budskap redan tidigare men nu börjar det vara lite sent med en parlamentarisk beredning. I sak kan Heinäluoma ha hur rätt som helst men syftet med och resultatet av hans utspel förblir oklart.

Gårdagens riksdagsdebatt visar på många sätt hur exceptionell kommunreformen och dess beredning är.  I praktiken hänger kommunreformen nu till stor del på vårdreformen, som används som hävstång för fusioner och större kommuner.
Vänsterförbundets Erkki Virtanen förutspådde i går att modellen med ansvarskommuner inte kommer klara grundlagsutskottets prövning. Kanske Virtanens tanke att omvandla ansvarskommunerna till ansvarssamkommuner, som ligger nära Centerns hemkommun-landskapsmodell, kunde bli en parlamentarisk kompromiss. Det skulle vara en prestigeförlust för regeringen. Å andra sidan riskerar regeringen att båda jättereformerna rinner ut i sanden, vilket inte heller är bra för prestigen.