Staden som helsingforsarnas plats och rum

Helsingforsdagen i går är ett exempel, men det finns många andra. Staden som rum och plats har förändrats och blivit öppnare.

 Också förr firades Helsingforsdagen, men mera högtidligt. Nu är det fritt fram för picknick på Esplanaden, inte i parken utan på gatan, för att nämna ett exempel.

Det är bra att staden tillåter olika former av medborgaraktivitet och -glädje. Den största äran för att staden har förändrats och nu visar upp ett mjukare och mer mångfasetterat ansikte tillkommer alla de helsingforsare som har tagit initiativ till olika slags fester, jippon och talkon.
Vi har återkommande restaurangdagar med popup-restauranger, vi har städdagen då vi kan göra oss av med saker som skräpar i de egna knutarna men kan vara till glädje för andra, och vi har helt nya stadsdelsfester och evenemang.

Alla de här och många andra evenemang är ett resultat av att folk vill arrangera jippon till sin egen och andras glädje. Samtidigt stärks vi-känslan och samhörigheten och det uppstår ett nytt slags Helsingforsanda.

Det har en stor betydelse. Det visar att staden är alla helsingforsares – och också våra grannars – plats och rum. Det visar att alla har och kan ta ett ansvar för det gemensamma rummet. Det är ett bra sätt att motverka alienation och populism.