Ledarkrönika: Tur för oss och Hemingway

Tusentals brev, anteckningar och böcker blev kvar på Finca Vigía, Ernest Hemingways hem på Kuba som han lämnade för gott 1960. Ett år senare var han död och hemmet övertogs av den kubanska staten. Hemingways pass, anteckningar och brev ska ha förvarats i en fuktig källare sedan dess.

Det dröjde till 2004 innan de upptäcktes, berättar Dagens Nyheter, och ända till maj i år innan 2 000 sidor av dessa texter digitaliserats. Nu placeras de på Kennedy-biblioteket tillsammans med övrigt Hemingwaymaterial. Originalen blir kvar på Kuba.

Den ihärdiga digitaliseringen av allt – brev som skickats per post till exempel – löper jämsides med starka varningsrop mot cyberattacker och rapporter om hur någon hackat sig in på folks bankkonton. Om cyberattacker kan stryka emejl, twitterkonton och Facebook, vad blir då kvar?
Ingenting, sade forskaren och teamet i Min morgon tidigare i veckan. Kan vara bra att minnas. Alla som har förlorat sin mobiltelefon vet hur jobbigt det kan vara att få tag på alla nummer på nytt.

Brev som skrevs förr handlade ofta om vardagen och utgör en viktig stomme i historieskrivningen. Men kan uppdateringarna på Facebook jämföras med dylik dokumentation? Ett av de klokaste råden är att förhålla sig till Facebook som till folk man möter på ett torg.
Hemingway lär ha skrivit till bland annat Ingrid Bergman. Det var före e-postens och Facebooks tidevarv. Jag tror inte brevet handlar om en torgkonversation, fast det kan jag ju inte med säkerhet veta, eftersom jag inte läst själva brevet.
Däremot vet jag att det är värt att ta sig till San Fransisco de Paula öster om Havanna där Finca Vigía finns. Hemingways hem är som när han lämnade det. Kvar finns hans kläder, skor och på hans skrivbord ligger förstoringsglaset bredvid skrivmaskinen.
Kvar blev också båten, Pilar. Hemingways gamle skeppare Grigorio Fuentes brukade ännu år 2000 ibland sätta sig i den en stund. Fuentes, som vid det laget var 102 år, pratade gärna minnen med den som lyckades hitta fram till hans lilla hus i fiskebyn Cojimar.

Om Fuentes och många andras existens hade eftervärlden knappast vetat någonting utan Hemingways dokumentation i form av brev och anteckningar som senare blev gestalter i hans böcker. Originaltexterna är viktiga. Men att de nu är tillgängliga för ännu fler är någonting som är möjligt enbart tack vare den moderna tekniken.