Dags att säga hela sanningen

Man kan förstå UM:s förtegenhet medan gisslandramat pågick. Men det finns ingen anledning att tiga längre.

Vad har en finsk yrkesmilitär och en anställd vid ett statsbolag att göra i Jemen om det inte handlar om en arbetsresa? Den frågan väntar envist på sitt svar.

Den officiella versionen är att premiärlöjtnant Atte Kaleva var där för att studera arabiska. Men så fort man visste namnet kunde man på internet läsa att Kaleva är terrorismforskare och att han tjänstgör i Säkylä där internationella krishanteringstrupper utbildas.

Hustrun Leila Kaleva är direktör på Neste Oil som säkert i likhet med andra stora bolag sitter på en hel del kunskap om olika länder och potentiella riskfaktorer.

Också UM har sedan 2007 varnat för att resa till Jemen och i mars 2011 kunde man på UM:s webbsida läsa detta: "Demonstrationer i landet. Terrorattacker, strider och kidnappningar av utlänningar är möjliga. Undvik resor till Jemen."

Vad hade Atte Kaleva där att göra?

"Inget officiellt eller icke officiellt uppdrag", försäkrade utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP). Det vore blåögt att tro att han eller någon annan myndighet utan omsvep skulle medge saken även om det vore så. Enligt österrikiska medier fördes gisslan till ett militärsjukhus i Wien. För vård eller för att ge information? Varför privatplan för hemresan från en stad i Europa med reguljärflyg till Helsingfors?

Men låt oss utgå från att det verkligen handlade bara om att studera arabiska, och, för hustruns del, ett besök inför julen.

Kidnappning innebär svår psykisk stress på grund av ovissheten. Åtminstone Atte Kaleva har säkert en gedigen utbildning i hur man ska bete sig i en dylik situation men det hindrar inte att hjärtat sitter mer i halsgropen än på sin plats.

Det är självklart att vilken stat som helst gör sitt yttersta för att hjälpa sina medborgare i en dylik situation. Paret Kaleva är inte de enda som kommit hem med så kallad diplomatskjuts. Det vanliga är ändå att man i efterhand måste betala tillbaka sin hemresa.

Operationen Kaleva i Jemen lär ha kostat UM – finländska skattebetalare – en halv miljon euro.

Kidnappning i ett terroriststämplat land är otvivelaktigt en förfärlig upplevelse. Men den kan inte jämställas med evakuering efter en naturkatastrof på en semesterort.

Jemenkidnappningen ger anledning till självrannsakan i alla mediehus. Av hänsyn till gisslan och deras familjer teg man fast de flesta, inklusive denna tidning – och denna skribent – har känt till gisslans identitet och bakgrund i månader. Det handlar inte om att gå ut med namn. Men någonting allmänt som "en person inom försvaret" kunde UM kanske ha sagt ut för att hemlighetsmakeriet hade varit mer begripligt för andra än dem som visste?

Med tanke på Atte Kalevas militära bakgrund kan man åtminstone tänka sig att myndigheterna hade ett alldeles särskilt intresse av att uppmana medierna till tystnad, trots att hans namn förekom tidigt i jemenitiska medier och det finns internet, datorer och smarttelefoner överallt.

När gisslan nu är i fri och i trygghet finns det ingen anledning att tiga. Inte kan det väl vara så att munkavlen läggs på med det allmännas väl som förevändning?

Man får hoppas att Atte Kaleva förklarar varför han ville studera arabiska i just Jemen.

Inte militärflyg

Det stod felaktigt att Atte och Leila Kaleva flögs hem till Finland med flygvapnets plan. Paret flögs hem i ett privatplan.