Nyland – regionen med flest finlandssvenskar

Vd:n för Konstsamfundet Kaj-Gustaf Berghs åsikt (Hbl 21.4.) att rektorn för en planerad Arcada–Novia-yrkeshögskola bör finnas i Helsingfors har väckt debatt och hätska kommentarer.

Svenska riksdagsgruppens ordförande ville rentav sätta munkavle på Bergh vilket är uppseendeväckande för en debatt behövs också utanför Österbotten.
Nationens maktcentrum finns i huvudstaden, men Helsingfors med omgivning är även en region i sig, med särskilda behov. Det bor mest finlandssvenskar i Nyland, även om vår andel av alla nylänningar är bara drygt åtta procent. Det kan jämföras med att varannan österbottning är svenskspråkig.
Poängen i Berghs resonemang är ändå att det inte är fonderna som räddar det svenska i vårt land, utan kommunerna och staten. I klartext är vi alltså beroende av den finska majoriteten. Därför är det avgörande att majoriteten anser minoriteten vara värdefull, och känner till våra behov. Också därför är en tvåspråkig huvudstadsregion viktig.
Berghs resonemang innebär att han ger sig själv en mindre roll än många andra gör, inte minst de som nu reagerat högljutt. Det finns en känslighet för fondherrarna, som beror på att många av dem har ett förflutet som SFP-hövding.

Hbl är en del av KSFMedia, som ägs av Konstsamfundet, vars vd K-G Bergh är.