Laxsoppa på olika ingredienser

Det ligger i allas intresse att fiskbeståndet är livskraftigt. Vi behöver yrkesfiskare också i framtiden.

Visst är det underligt att den billigaste fisk en Helsingforskonsument kan köpa, förutom strömming, är pangasius från Vietnam. Den vanligaste matfisken är den odlade laxen från Norge. I dessa tider då lokal mat prefereras kan man knappast tänka sig något bättre än vildfisk som en inhemsk yrkesfiskare fångat. Men i dag är enbart sju procent av den fisk vi finländare konsumerar vildfångad, resten är odlad eller importerad fisk.
Fisket av havslax har minskat radikalt under de senaste knappa tjugo åren. Det beror både på kvoterna och att laxfisket har begränsats tidsmässigt. I fjol fanns mer lax än på mycket länge i Torne älv och fångsten där blev rekordstor. Ändå går det naturligtvis inte att göra långtgående slutsatser utgående från ett enda år, man kan bara hoppas att trenden har vänt.

En livlig, för att inte säga inflammerad, debatt har ändå uppstått kring laxkvoterna. Professor Hannu Lehtonen från Helsingfors universitet kritiserar Jord- och skogsbruksministeriet för att inte lyssna på forskarnas sakkunskap när laxkvoterna behandlas. EU-kommissionen höjde laxkvoterna för 2013 ordentligt jämfört med forskarrekommendationerna.  Det förklarar ministeriet med oklarheter i fråga om polskt tjuvfiske av lax. EU-kommissionen har inte kunnat verifiera att ett sådant tjuvfiske till havs ännu bedrivs, och kvoterna höjdes eftersom forskarna hade räknat in det. I alla fall pågår en kraftig kampanj för att eliminera tjuvfisket.
Lehtonen har fått mycket utrymme i offentligheten av både Yle och Helsingin Sanomat. Det som inte har nämnts är att Lehtonen själv är en aktiv fritidsfiskare och att forskarna på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet inte omfattar Lehtonens hela argumentation.

En orsak till att debatten om laxkvoterna förs just nu är kanske att arbetet med kvoterna för 2014 är i full gång. En rekommendation är att vänta i slutet av maj. En annan orsak till den eldfängda debatten är kanske en positionering inför en revidering av fiskerilagen. Lagförslaget ska bli klart i höst.

Ville Niinistö (Gröna) tycker att Miljöministeriet borde ansvara för fisket. Han beaktar inte att fisket också är en näring och att vi behöver våra få yrkesfiskare. Antalet yrkesfiskare till havs är nu knappa 600. Inom tio år beräknas de vara hälften färre.
Jord- och skogsbruksministeriet kunde å sin sida se över sitt sätt att kommunicera. Skådespelaren Jasper Pääkkönen, aktiv fritidsfiskare, blev efter att ha kritiserat laxkvoterna uppkallad till ministeriet. Pääkkönen uppfattade att ministeriet vill sätta munkavle på honom. Han bandade diskussionen och det hjälper föga att tjänstemännen inte kan minnas att man försökt tysta Pääkkönen och gör inte debatten mindre inflammerad.