Mätningarna svetsar ihop sexpartiregeringen

Turbulens råder inom regeringen ännu nästan två veckor efter förhandlingarna om budgetramarna för de närmaste åren.

Stilpoängen för regeringen ligger på minus men trots inre slitningar pressas regeringen samman av bristen på alternativ.

Inom en vecka har både Helsingin Sanomat och Yle publicerat var sin opinionsmätning. Det går inte att jämföra dem sinsemellan, men båda visar att vi har fyra ungefär lika stora partier. Störst är Samlingspartiet, också om partiet för första gången på åratal i Yles mätning ligger under 20 procent. Med tanke på felmarginalerna ligger de fyra största partierna väldigt nära varandra. Det resultatet svetsar ihop sexpartiregeringen mer än något annat. Inget av partierna vill ha nyval, och ett nyval skulle knappast göra regeringsbildningen lättare än för två år sedan.

Det verkar uppenbart att regeringen är tvungen att justera sitt beslut om beskattningen av vinstutdelningen. Inte ens Samlingspartiet kan försvara en beskattning som straffar småägare men belönar storägare. Trots att statsminister Jyrki Katainen (Saml) i en intervju för Yle i går sade att beslutet och särskilt de stora linjerna står fast, påpekade han också att detaljerna blir klara först under den egentliga lagberedningen. Djävulen bor som känt i detaljerna.