Mycket ska lösas i dag

Regeringen måste leverera konkreta beslut.

Det är kanske fel att påstå att förväntningarna på dagens förhandlingar om budgetramarna är högt ställda. Halvtidsöverläggningarna för tre veckor sedan resulterade i en lista på frågor som ska lösas just i dag och det innebär förväntningar på klara besked och konkreta beslut.

Formellt handlar det i dag om budgetramarna för åren 2014–2017 men listan på förväntade besked är längre än de rena budgetbesluten, också om allt givetvis hänger ihop med allt.
Det gäller att få i gång den ekonomiska tillväxten och skapa fler jobb, det gäller att bromsa upp skuldsättningen och anpassa den offentliga ekonomin. Svårigheten består i att uppfylla målsättningarna, som delvis är motstridiga, och att inte strama åt så mycket att tillväxten inte har en chans. Här handlar det om sparåtgärder eller om att styra om utgifterna, och om skatter.

Det verkar klart att företagsskatten kommer att sänkas, frågan är hur mycket och hur det finansieras.

Regeringens sits underlättas inte av att arbetsmarknadsparterna verkar ha haft svårt att hitta en gemensam våglängd.

Övriga stora frågor är kommunreformen och omorganiseringen av social- och hälsovården. Båda är enorma förvaltningsprojekt och men handlar i slutändan ändå om folks vardag. Nu måste reformerna jämkas ihop med nya riktlinjer. Också bostadspolitiken är en tvistefråga där de två stora partierna har olika åsikter.

Under de senaste tre veckorna har den så kallade sextetten, regeringspartiernas ordförande, mötts regelbundet och allt intensivare. Enligt uppgift håller sextetten i de flesta frågor. I skrivande stund verkar mycket ännu vara öppet. För att överleva politiskt måste regeringen nu komma till skott.