Hautala kämpar vidare

Frågan är om De gröna klarar av Hautalas sits.

Det är ingen tvekan om att Heidi Hautala gjorde fel år 2009 när hon lät en tjetjensk kvinna städa i sitt hem och betalade kvinnan svart, det vill säga inte betalade de skatter och avgifter som borde ha betalats och inte heller gjorde den anmälan som borde ha gjorts. Hautala borde också ha varit noggrannare och kontrollerat att den man hon anlitade för en dörreparation faktiskt var företagare, fanns i förskottsuppbådsregistret och därmed själv ansvarade för skatter och avgifter.
Heidi Hautala hör till de politiker som systematiskt har talat för öppenhet och transparens i beslutsfattandet, för strängare regler och uppföljning. Det har också hennes parti De gröna gjort, bland annat har partiet varit föregångare när det gäller öppenhet i valfinansieringen. För att citera Hautala själv har både De gröna och hon lyft fram olägenheter här på ett sätt som till och med kan kallas moraliserande. Det innebär att förväntningarna på oförvitlighet på De gröna med all orsak har varit högt ställda. Det innebär också att Hautala – och därmed ohjälpligen hennes parti – nu faller från hög höjd.

Heidi Hautala har lämnat ministerarbetsgruppen som ska bekämpa den grå ekonomin men sitter kvar i regeringen. Hon stöds av de grönas partiledning och av statsminister Jyrki Katainen (Saml). Hautala själv citerade statsministern på sin presskonferens i går när hon motiverade sitt beslut att inte avgå – Katainen konstaterade tidigare att det måste finnas någon slags proportion mellan orsak och verkan. Hautala har begått fel, hon har varit slarvig och godtrogen men den ekonomiska vinningen uppskattade hon själv att var ungefär 30 euro.

Å andra sidan är frågan principiell och handlar inte i slutändan om hur stor den ekonomiska nyttan var. Inom De gröna är debatten om Hautalas framtid inte slutförd. Som Hbl skrev i går har det visat sig att mannen som utförde reparationen, och som uppenbarligen i hämndsyfte informerade Iltalehti om Hautalas förseelse efter att ha förlorat ett rättsfall om ett arbete han utförde för Hautalas manliga vän, är inblandad i många processer. Men trots att motparten inte tycks vara särskilt oförvitlig hjälper det faktiskt inte Hautala. Det är i stället ytterligare ett bevis på att hon själv inte har varit noggrann.

Hautalas sorti från ministergruppen som ska bekämpa grå ekonomi är en kosmetisk åtgärd. Det ser bra ut men är främst ett sätt att inte ständigt påminnas om felsteget.
Frågan är om vi vill ha en politisk kultur där också små fel ska leda till att ministrar avgår. De finländska ministrar som tidigare har avgått efter olika slags "affärer" har gjort det för sådant som hänt under ministertiden.
På presskonferensen i går var det uppenbart att Heidi Hautala inte har haft det lätt de senaste dagarna. Hon talade själv om offentligheten som en modern skampåle och att hon aldrig tidigare har varit utsatt för ett sådant här drev. Hon erkände att hon inte hanterade offentligheten på bästa sätt, trots att hon borde ha varit förberedd eftersom mannen som utförde dörreparationen tidigare hade hotat Hautala med att göra saken offentlig. Nu är Heidi Hautala beredd på att få leva med den skamfläck hennes fel 2009 har lett till och att det också kommer att drabba hennes parti.

Den centrala frågan med tanke på Heidi Hautalas politiska framtid är om hennes parti står ut med skammen att inte ha levt som man har lärt. Eller med andra ord – vill De gröna fortfarande förnya den politiska kulturen eller är man bara ett i raden av partier, som har skelett i sina garderober?