Nyanserna är ett undantag

Gör ett polariseringstest! Följ med en nyhetssändning, lyssna på ett politiskt tal eller läs en samhällsrelaterad text och räkna hur många gånger ordet polarisering används. Om alla polariseringar som nämns handlar om ett verkligt motsatsförhållande mellan olika grupper, så är vår tillvaro i dag närmast totalt svartvit. Och då kan man till och med räkna bort alla de gånger ordet används i anslutning till amerikansk politik.  
Europa är polariserat mellan syd och nord. Innebörden understryker olikheterna mellan de skuldtyngda länderna och de som har skött om sin ekonomi ansvarfullt. Vi, som har en låg arbetslöshet, mot de som har en skyhög.      
Finland är polariserat mellan rika och fattiga. Också i den här sanningen tappas nyanserna oftast bort. En grupp som är svinrik och den andra som står i brödkön.
Finland är också polariserat när det gäller tillgången till hälso- och sjukvård, utbildning och inställningen till invandrare, språk, kyrkan och olika näringsformer. Stad och landsbygd är polariserade i kommunreformen och unga står mot gamla i försörjningsbalansen.
Vi ska inte blunda för att det finns orättvisor, stora samhällsklyftor och klara åsiktsskillnader i många frågor, men när mellantingen och nyanserna mellan polerna tappas bort så uteblir även substansdiskussionerna och den klargörande fördjupningen. Varför ökade inkomstskillnaderna i Finland så kraftigt åren 1995-2008? Hur kan vi bryta onda cirklar där fattigdom och utslagning går i arv? Hur kan vi öka industrins konkurrenskraft i Europa? 
Den slentrianmässiga användningen av ordet polarisering utgår från att det i de flesta frågor måste finnas ett klart motsatsförhållande. Att det gått inflation i begreppet är resultatet av ett tidstypiskt fenomen. Antingen gillar du eller så gillar du inte. Det är tummen upp eller tummen ner. I det här snabba klimatet finns det sällan utrymme för orden ibland, kanske eller det beror på.        
Genom att förenkla och elda under bilden av en polariserad tillvaro, så röjer vi samtidigt mera mark där populismen kan frodas. Ju fler frågor som målas upp i svart och vitt, desto enklare är det att plocka billiga poäng.       
En oförsiktig användning av ordet polarisering kan bidra till att framkalla polariseringen.