Ledarkrönika: Vad vänder vinden?

Det är fascinerande att fundera kring när och hur den så kallade och svårt definierade allmänna opinionen vänder. Plötsligt är stämningen en annan än tidigare och det som förr var godtagbart eller till och med accepterat är inte längre gångbart.

Den så kallade valfinansieringshärvan är ett bra exempel på det här. Efter riksdagsvalet våren 2007 beslöt min dåvarande redaktion att kolla hur de invalda riksdagsledamöterna hade finansierat sina valkampanjer. Då var lagen om valfinansiering relativt ny och stipulerade att alla invalda och suppleanter före ett visst datum skulle fylla i ett formulär och svara på de frågor där ställdes. Det var med en viss spänning vi tog oss an uppdraget. Men besvikelsen var stor när vi insåg att vi egentligen inte blev så mycket klokare när det gällde många ledamöter och partier. Vi fick veta de fantasifulla namnen på en rad stödföreningar men varifrån pengarna egentligen kom klarnade inte. När riksdagsledamöterna intervjuades och fick detaljerade frågor var de undfallande och lät helt enkelt bli att svara. Undantag fanns, till exempel bland De gröna, men också andra.

Det var uppenbart att den dåvarande valfinansieringslagens anda inte uppfylldes. Det fanns inte heller några sanktioner. När lagen stiftades ansågs det att mediebevakningen skulle vara tillräcklig och att riksdagsledamöterna därför skulle tvingas att följa lagen. Vi märkte väldigt påtagligt att det inte stämde.

Det gick ett år. Och så tog Yles A-studio upp frågan på nytt och intervjuade bland andra Centerns dåvarande gruppordförande Timo Kalli. Han sa att han inte brytt sig om att uppge allt som borde uppges om sin valfinansiering eftersom det inte fanns några sanktioner. Med andra ord var lagstiftaren Kalli brutalt öppen och ärlig och sa att han struntade i att följa lagen.
Kallis uttalande gjorde att den absurda situationen blev mycket tydlig. Då gick det plötsligt inte längre att tiga eller svara undvikande. Vinden hade vänt. Det som blev en valfinansieringshärva rullades upp.

Nu har vi en ny lag. Bidrag till stödföreningarna måste öppnas på samma sätt som stöd direkt till kandidaterna. Det har inte alla märkt. Varken näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) eller statssekreterare Marcus Rantala (SFP) berättar hur deras stödföreningar har fått sina pengar. Men de är undantag.