Fegt, förkastligt, bedrövligt

Politiskt våld ska tas på allvar.

På onsdagskvällen försökte tre män bokstavligen med våld tysta ned en diskussion kring en bok om extremhögern i Finland. Männen var beväpnade med knivar och flaskor. En person knivhöggs. De konkreta skadorna kunde ha blivit ännu allvarligare. På symbolplanet är det redan mycket allvarligt.

I skrivande stund har polisen inte gett ut uppgifter om de gripna eller deras bakgrund. Mycket tyder på att det är personer i gruppen Suomen vastarintaliike, Finlands motståndsrörelse, som står bakom attentatet. Samma rörelse har tidigare attackerat Pride-paraden i Helsingfors 2010, samlingspartister i Uleåborg före riksdagsvalet 2011 och en diskussion om sexuella minoriteter i Uleåborg sommaren 2012. Då gassprayades Dan Koivulaakso (VF). Han är en av de tre som skrivit boken om extremhögern i Finland.
I Finland har vi yttrande- och mötesfrihet. Alla får tala för och skriva om sina idéer. Att bekämpa idéer med våld är totalt förkastligt och det är mycket beklämmande att det kan ske i Finland år 2013.

Det är förvånande att Skyddspolisen inte har visat ett aktivare intresse för den nynazistiska gruppen, som har kontakter med motsvarande organisation i Sverige. En svensk Säpo-forskare har betecknat den svenska organisationen som ett allvarligt hot i Sverige. Hos oss nöjer sig polisen med att följa med gruppen. Deras attentat ses som enskilda händelser, inte som hot mot rikets säkerhet. Ändå gör sig den här gruppen skyldig till våld som drabbar personer som stöder minoriteters rättigheter och motarbetar extremhögern. Hur många och hur allvarliga våldsdåd behövs för att de ska betraktas som ett hot? Med sina uttalanden förringar polisen det politiska våldet.