Lag före praxis också för politiker

Tingsrättens domar för politiker och förtroendevalda i valfinansieringshärvan är hårda och visar att tiderna definitivt har förändrats.

Helsingfors tingsrätts domar i går är kanske inte slutpunkten i den förgrening av valfinansieringshärvan som gäller stiftelserna Nuorisosäätiö och Urheiluopistosäätiö. Domarna är en viktig markering och visar att något i grunden har förändrats i hur lagen, dess anda och bokstav uppfattas och tolkas i Finland.
Nuorisosäätiö är en stiftelse vars uppgift enligt stadgarna är att förse ungdomar med bostäder. Stiftelsen står Centern nära och har letts av Centerpolitiker och Centertjänstemän. Urheiluopistosäätiö har nära kontakter till SDP och ska enligt sina stadgar stöda idrott.

Domarna gäller för det första hur de aktuella stiftelsernas beslut att köpa tavlor och annat till överpris från de partier och partiernas kandidater de hade nära kontakter till förhåller sig till stiftelsernas stadgar.  För det andra gäller domarna de förtroendevaldas agerande i förhållande till stiftelsernas primära uppgifter och för det tredje Jukka Vihriäläs agerande som ordförande för Penningautomatföreningen RAY, som delade ut medel till Nuorisosäätiö, som Vihriälä sålde tavlor till och krävde resor av.
Hårdast blev domarna för dem som varit involverade i den Centern närstående Nuorisosäätiö. Stiftelsens styrelseordförande, Centerriksdagsmannen Antti Kaikkonen, före detta rikdagsman Jukka Vihriälä och stiftelsens mångåriga omdbudsman dömdes alla tre till villkorliga fängelsedomar.
De socialdemokratiska styrelsemedlemmarna i Urheiluopistosäätiö har enligt tingsrätten gjort sig skyldiga till missbruk av förtroendeställning och de döms till 70 dagsböter. Bland dem finns de före detta riksdagsmännen Markku Pohjola och Risto Tuominen.

Tidigare har domar fallit i andra mål som gäller valfinansieringen. Förgreningen kring Nova-bolagen gav Ilkka Kanerva, Saml, en villkorlig fängelsedom på drygt ett år för grovt tagande av muta och missbruk av förtroendeställning. Ovillkorliga fängelsedomar för givande av muta och konkursbrott fick Nova-affärsmännen Arto Merisalo och Tapani Yli-Saunamäki, medan affärsmannen Toivo Sukari dömdes till villkorligt fängelse.  Processen fortsätter i hovrätten.
Många politikers nonchalanta sätt att i praktiken bryta mot den tidigare lagen om valfinansiering aktualiserades våren 2008. Efter det rullades härvan med Nova-bolagen och föreningen Kehittyvien maakuntien Suomi upp och också stiftelsernas stöd till olika politikers valkampanjer sattes under lupp.

Nu har vi en betydligt tydligare och strängare valfinansieringslag. Samhället har förändrats och kravet på öppenhet och genomskinlighet är större. Det är bra.
Antti Kaikkonen skriver i sin blogg att han anser domen vara orätt. Han hänvisar till gammal sed och praxis och till att en försvinnande liten del av Nuorisosäätiös pengar gick till tavelhandeln.

Mänskligt sett har processen givetvis varit tung för alla inblandade, inte minst för att Kaikkonens och hans frus adoptionsansökan stoppades av åtalet.
För politiker och alla andra gäller att lagen ska följas. Rör man sig i en gråzon tar man en risk och måste vara lyhörd för att inse när vinden har vänt. På det kommunala planet finns av allt att döma ännu en hel del som inte tål dagsljus. Det tyder fallet med den förra stadsdirektören Jukka Peltomäki, SDP, i Vanda på.
Domarna har en betydelse för rättssamhället och dess legitimitet. Det ska inte finnas en gräddfil. Det som kallas landet sed, oskrivna umgängesregler mellan politiker, tjänstemän och affärsmän, bästa brodernätverk står inte över lagen.