Öppnare nämnd

Tsaristisk myndighet moderniseras.

Studentexamensnämnden genomgår förändringar. Det gäller både den förtroendevalda nämnden och det kansli som bistår nämnden.

I höstas tillträdde den nya generalsekreteraren Kaisa Vähähyyppä. Hon representerar en helt annan förvaltningskultur än sin föregångare. Det verkar leda till en större och välkommen öppenhet. Studentexamensnämnden har i åratal varit en sluten, nästan tsaristisk, myndighet.

Den egentliga studentexamensnämnden är ett förtroendeorgan som utses för tre år i taget. Dessutom finns ett stort antal censorer som bland annat deltar i bedömningen av abiturienternas prov och som utses för ett år.

Den nya studentexamensnämnden utnämndes i slutet av året och har fått offentlighet i och med att ordföranden byttes ut. Nu leds nämnden av professor Patrik Scheinin. Han kommer utifrån men har i en utredning pekat på att vitsorden i de olika ämnena i studentexamen inte är jämförbara. Det beror på att modersmålet är det enda ämne som alla måste skriva i studentexamen. Eleverna väljer av taktiska skäl lätta ämnen samtidigt som antalet prov i vissa svårare ämnen har sjunkit. Valet av Scheinin var en klar markering från undervisningsministeriets sida att den tidigare nämnden inte tog problemet på tillräckligt stort allvar.

Orsaken till att modersmålet (svenska) fick bara en representant i nämnden har ministeriet däremot erkänt att var en lapsus. Det betyder att Anna Maria Gustafsson, som lett arbetet med att förnya modersmålsprovet, kommer att väljas in i nämnden, troligen redan denna vecka.

Studentexamensnämnden ska leva med sin tid men att förnya själva provet tar tid. Det ska det få göra.