Det är inte en annan historia

Debatten om tv-serien Finland är svenskt spårade ur innan programmet ens hade börjat sändas. Diverse olika webbforum fylldes genast av sidospår, vantolkningar och osakliga påhopp. Trådarna ledde snabbt till den obligatoriska skolsvenskan, till SFP:s medverkan i regeringen och till en allmän pajkastning mot allt det svenska i Finland. Den sorgliga debatten genomsyras av en total okunskap om vårt lands historia och vittnar om en genuin begreppsförvirring.
Programserien på TV1 uppnådde alltså en av sina målsättningar redan före den första sändningen: att få uppmärksamhet. Historielösheten i webbdebatten är sedan det yttersta beviset på att serien verkligen också behövs. Serien fyller delvis det tomrum som den decimerade skolundervisningen i historia förorsakat.
På basis av den första episoden kan man kritisera mycket i själva utförandet, men den rika substansen ursäktar det mesta.
Programmets ciceron Juhani Seppänen belyser sakligt, tillsammans med många gäster, det gemensamma arv dagens Finland och Sverige bär på. Det första avsnittet handlade om begreppet identitet och under de kommande söndagarna diskuteras bland annat religion, historia, ekonomi, lagstiftning och språk. Den underliggande frågan är: hur skulle dagens Finland se ut om vi inte hade varit en del av Sverige?
Debatten om serien förs inte enbart med knölpåkar på webben, utan har också nått övriga tv-program. I finlandssvenska OBS i torsdags möttes bland annat professorerna Erkki Pihkala och Henrik Meinander för att ge sin syn på den finländska identiteten.
Själva debatten saknade tyvärr både styrning och riktning. Med finskhetsivraren Pihkala i studion halkade man snabbt in i språkdiket och nivån på diskussionen höjde sig därför inte nämnvärt från webbträskets.
Tack och lov fick Meinander ibland en syl i vädret. Han betonade mycket riktigt att språket är en viktig del av vår identitet, men att språket inte är allt. En identitet på samhällsnivå bygger också på kultur, värderingar, lagstiftning och övrigt samhällsskick.
Hur man än vänder och vrider på alla de här byggstenarna, så kan man inte komma till någon annan slutsats än att Finland är svenskt, och att Sverige också är finländskt.