Minerad mark

Öppen försvarsdebatt välkommen.

Diskussionen i Finland efter de svenska ministrarnas debattartikel om nordiskt försvarssamarbete är både förvirrande och välkommen.

Carl Bildt och Karin Enström skrev om att utveckla det nordiska försvarssamarbetet. Till visionerna hör också nordiskt ägda gemensamma resurser.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) visionerade vidare då han ombads kommentera artikeln. Han talade om gemensamt ägt försvarsmateriel med uttryckligen Sverige, inte Norden, och konstaterade att i så fall behövs klara spelregler – ett avtal – för samägt materiel, men att det här uttryckligen är en framtidsvision. Resonemanget började leva sitt eget liv och i kommentarer blev avtalet en allians, en försvarsallians.

I onsdags svarade president Sauli Niinistö på frågor kring debatten. I går tog han upp den i ett tal. Presidenten tar starkt avstånd från begreppet försvarsallians. Det har tolkats så att Haglund fick en näpst.

Det är förståeligt att presidenten vill dra ned diskussionen på marken igen. Niinistö vill kanske också påminna om att säkerhetspolitiken hör till hans kärndomäner. En sådan markering gjorde Niinistö tidigare i förhållande till statsminister Katainen (Saml) och övervakningen av det isländska luftrummet. Niinistö knöt Finlands medverkan till Sveriges. Katainen hade först hade en annan tolkning.

Skillnaden mellan ministrarna och presidenten ligger kanske mindre i substansen och mera i de år som skiljer dem åt. Haglund räds inte en öppen diskussion, trots att diverse minor kan explodera. Den attityden bryts mot Niinistös politikergeneration som är van att diskutera säkerhetspolitik i kabinett. Katainen och Haglund visar att Finland är redo för en öppnare debatt.