Stor med olika mått

SFP kommer på andra plats i pengar mätt.

Anmälningarna om valfinansiering till statens revisionsverk redovisas också per parti och det är lätt att räkna ut ett medeltal för det ekonomiska stöd de olika partiernas fullmäktige och deras suppleanter har fått.

En sådan räkneoperation rangordnar partierna på ett nytt sätt. På första plats kommer visserligen Samlingspartiet både då det gäller andelen röster och medeltalet för de invaldas understöd. 215 euro fick partiets fullmäktige och suppleanter enligt gårdagens uppgifter. Men på andra plats kommer inte valets näst största parti SDP, utan SFP. Medeltalet för SFP-fullmäktige och deras suppleanter är 201 euro. SDP kommer på tredje plats med 165 euro. Sedan följer De gröna och Vänsterförbundet med 154 respektive 103 euro. På sladden finns KD med i medeltal 45 euro och Sannfinländarna med 36 euro. Jumboplatsen tar Finlands fortfarande största kommunparti om man ser till antalet fullmäktige, det vill säga Centern, med i medeltal 32 euro per fullmäktige. Räknat i andelen röster blev Centern tredjestörst i valet i oktober.

Som Hbl tidigare har noterat har många av SFP:s fullmäktige fått stöd av Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland. Utan stiftelsens stöd skulle SFP:s fullmäktige landa på i medeltal 100 euro och plats nummer fem. Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland har alltså ekonomiskt sett varit mycket betydelsefull för dem av SFP:s kandidater som blivit valda.
Pengar är inte allt, men särskilt i stora kommuner krävs synlighet, som kan köpas med pengar.

För SFP kan det te sig enbart positivt med en stordonator. Det kan också leda till att andra källor sinar eftersom finansieringen verkar tryggad ändå.