Från minister till lobbare

Intressekonflikt kräver regler.

Formellt är saken klar. Det finns inga regler som förbjuder en minister att övergå direkt från statens och det allmännas tjänst till den privata sidan eller en intresseorganisation. Men visst ser det illa ut att näringsminister Jyri Häkämies (Saml) om en dryg vecka slutar vara minister och i stället blir vd för Finlands näringsliv EK. Han byter sida vid förhandlingsbordet och går från att ha berett frågor som gäller näringslivet, som skatter och tillväxtmorötter, till att lobba för näringslivet.

Som näringsminister har han visserligen samarbetat med näringslivet, men det är just näringsministeriet och dess tjänstemän som är föremål för Finlands näringsliv EK:s lobbning. De tjänstemän Häkämies har varit chef för, och i vissa fall kanske utnämnt, ska Häkämies och hans organisation nu påverka.

Det hade sett bra ut att bytet från minister till lobbare skulle ha föregåtts av en frivillig karantän, trots att vi saknar regler som föreskriver det. På Samlingspartiets presskonferens lyfte statsminister Jyrki Katainen fram frågan om vem som i så fall skulle stå för lönen. I Häkämies fall är problemet obefintligt eftersom han är riksdagsledamot. Han kunde alltså ha avstått från ministerposten men fortsatt som riksdagsledamot till exempel till våren eller sommaren 2013 då både budgetramar och regeringens halvtidscheck skulle ha varit klara.

Den debatt som uppstod då Matti Vanhanen avgick som statsminister och blev vd för Familjeförtagarnas förbund var tydligen inte tillräcklig. Ingenting har gjorts för att starta beredningen av regler för den här typen av övergångar.

Häkämies jobbyte, som knappast är det sista i sitt slag, visar på så uppenbara problem att karantänsregler måste införas.