I begynnelsen fanns ordet

Jag satt härom dagen i ett spirituellt sällskap och diskuterade kyrka och religion. Utgångspunkten för diskussionen var att nästan 80 procent av finländarna fortfarande hör till kyrkan, men att få upplever att de längre har någon direkt koppling till kyrkan i sin vardag. Under diskussionen kom jag inte att tänka på det:
"Fotbollsmatchen i går var inte av denna värld. Domaren bidrog till att kvällen blev sjufalt värre. Han valde ibland att se mellan fingrarna och ibland att tolka regelboken som fan läser bibeln. Det största ramaskriet utlöste domaren när han vägrade att krypa till korset efter att ha visat ut fel spelare."
Diskussionen i vårt sällskap blev allt livligare när vi funderade på hur våra liv i dag skulle se ut om vi helt raderade kyrkan från vårt samhälle. Vi berörde alla möjliga områden som arkitektur, krig, ceremonier och utbildning till frågor om etik och moral. Fortfarande kom jag inte att tänka på det:
"Teaterpremiären i går bjöd på ömsom vin och ömsom vatten. Regin i den första akten famlade i mörkret och huvudrollsinnehavarnas skickliga tolkningar var som att kasta pärlor för svinen. På scenen var det oftast trångt om saligheten och samspelet mellan regi och musik var som när en blind leder en blind. I den elfte timmen hittade man dock den röda tråden och crescendot gick genom märg och ben på publiken."
I diskussionen kom vi in på hur kristendomen syns och hörs i olika länder. Hur skulle det kännas om idrottsmän, skådespelare, rockstjärnor och politiker i Finland skulle tacka Gud och Jesus i sina tal? Vi kom fram till att den kristna vokabulären i Finland 2012 enbart hänger samman med ett förkunnande. Inte heller då kom jag att tänka på det:
"Ministern gick igenom sitt verkliga elddop när han fick svara på frågor om roten till det onda. Han fick väga sina ord på guldvåg när han förklarade att sötebrödsdagarna är slut. Han lyckades trovärdigt axla manteln som den ansvarstagande ministern när han beskrev vår banksektor som en koloss på lerfötter. Om inte bankerna förvaltar sitt pund bättre tar statsekonomin en ände med förskräckelse."
Språket är i högsta grad en del av vår vardag. Arvet från kyrkan och bibeln finns dagligen i vårt språk, vare sig vi är troende eller inte.