Nokias logik inte enkel att följa

Allt svårare att differentiera sig på marknaden.

I början av veckan har Nokia kunnat glädja sig åt en kursstegring som berott på andra faktorer än företagets egna beslut.

En domstol i San José i Kalifornien dömde i måndags sydkoreanska Samsung Electronics till ersättningar på över en miljard dollar till Apple för att Samsung olovligt använt patent som Apple utvecklat för sin Iphone. Domen kommer knappast att hejda Samsung som dessutom har överklagat domen. Men för Nokia kom domen som ett brev på posten. Den oroväckande kursnedgången vände äntligen och steg kraftigt på bara några dagar.

Många är överens om att patentdjungeln blir allt snårigare och besvärligare och i längden drabbar det konsumenterna. Då patenttvister dras inför domstol är juristernas arvoden skyhöga under processerna som ofta drar ut på tiden. Detta kommer att återspeglas i en prishöjning på smarttelefoner, skriver The New York Times.

Glädjen var kortvarig för Nokias del. Oväntat kilade Samsung före Nokia genom att presentera Samsung Windows 8-telefon i Berlin redan denna vecka. Nokias tur kommer först nästa vecka i New York. Man kan fråga sig hur Nokias vd Stephen Elop låter en konkurrent köra förbi de produkter han själv lanserat som "Nya Nokia", det vill säga Windowstelefonerna.

Om Samsung och Apple är involverade i en tvist om att inte bara ha kopierat utseende utan också funktioner kan man vänta sig att Nokia och Samsung blir inblandade i en liknande tvist nu när Samsung satsar på Windows. Aktörerna blir allt färre och smarttelefonerna allt mer lika.

Man skulle kunna tro att ett företag i en sådan situation satsar på forskning och produktutveckling. Men det har Nokia under Elops ledning givit upp.