Tillfället gör tjuven

Killen som kom in på min mottagning var fåordig, rödbrusig och även något ångerköpt. Han hade stulit en bil, backat in den genom fönstret i den lokala spritbutiken och fyllt på för efterfesten. När polisen grep honom nystades en härva av bilstölder upp och killen på min mottagning var i högsta grad insyltad. Året var 1993 och jag jobbade med rehabilitering av fångar och sociala frågor på fängelset i Vasa.
Bilstölderna var i ropet då, uppfinningsrikedomen var stor och antalet fångar dömda för bilstöld i fängelset gav belägg för att det var ett tidstypiskt brott i början av 1990-talet.
Under den gångna veckan har en omfattande bedrägerihärva i Finland och Sverige gått till åtal. Två personer anklagas för att ha försökt lura till sig pengar av äldre personer genom att presentera sig som barnbarn eller anhöriga till barnbarnen. Lurendrejarna har hittat de äldres personuppgifter på nätet och helt enkelt ringt runt för att be om pengar. Den svenska tråden i härvan har lett till 137 åtalspunkter och fler blir det när polisutredningen i Finland är klar.
Bedrägerier är i ropet nu, uppfinningsrikedomen är stor och Statistikcentralens siffror visar att olika sorter av bedrägeri är ett tidstypiskt brott. Under årets första halvår ökade antalet bedrägerier som kommit till polisens kännedom med 16 procent i jämförelse med året innan. Trenden har varit densamma under hela 2000-talet och i jämförelse med år 2000 är siffran nu hela 69 procent högre.
Ungefär i samma takt som bedrägerifallen har ökat, har antalet bilstölder i landet minskat. I statistiken för årets första halvår var antalet fall som kom till polisens kännedom 22 procent färre än året innan och trenden är fallande under hela 2000-talet. Den sannolika förklaringen till det minskade antalet bilstölder är att dagens tekniska utrustning på bilarna fungerar mer förebyggande än för 20 år sedan. 
Att hitta enkla förebyggande åtgärder mot bedrägerier är betydligt svårare. Floran av brott är brokig, men en del gemensamma nämnare finns. Ofta är brottsoffren ensamma personer som godtroget litar på en bluffaktura eller som blir glada av att höra en vänlig röst i telefonen.
Genom att åtgärda den ofrivilliga ensamheten kan vi fungera som förebyggande tjuvalarm.