Eurokrisen tröttar ut oss

Stödet till Sannfinländarna ökar när ingen lösning kan skönjas.

Sommarens färskaste opinionsmätning offentliggjordes av Yle på lördag och är gjord i juli. Enligt mätningen har stödet för Sannfinländarna ökat medan de två stora regeringspartierna ligger väldigt nära varandra.

Samlingspartiet har backat under den senaste tiden och det gäller också stödet som mätts i juli. Men Samlingspartiet är fortfarande det största partiet också om skillnaden till regeringspartnern SDP är bara en halv procentenhet då Samlingspartiet får 20,8 och SDP 20,3 procent. Också SDP har backat sedan juni men minustecknet är mindre än för Samlingspartiet. För socialdemokraterna är det centrala att den långsiktiga trenden med verkligt låga siffror tycks ha vänt, vilket man fortfarande kan tro på trots det lilla minuset i juli. För Samlingspartiet är oron eventuellt större - stödet har vuxit under många år och nu när partiet äntligen har blivit statsministerparti är det inte roligt om väljarna straffar ansvarstagandet.

Den största enskilda förändringen hittar vi bland oppositionspartierna. Sannfinländarna har kört om Centern och ökat sitt stöd till 17,5 procent medan Centern trots sin nya ordförande Juha Sipilä har backat med en procentenhet och landar på 15,5 procent. För ett år sedan fick Sannfinländarna i motsvarande mätningar till och med 23 procent, medan den lägsta noteringen under ett år är 14 procent för några månader sedan.

Mätningen gäller stödet till partierna i ett riksdagsval och man kan förstås fråga sig hur relevant det är när det har gått bara ett drygt år sedan det senaste riksdagsvalet och alltså återstår nästan tre år till nästa ordinarie riksdagsval. Men eurokrisen gör siffrorna intressanta eftersom forskare och andra politiska bedömare säkert har rätt i att det är den utdragna eurokrisen som ger Sannfinländarna ett större stöd.
Det kanske inte handlar om att folk tror att Sannfinländarna de facto skulle stå för en alternativ hantering av eurokrisen. Det centrala är att finländarna är leda på eurokrisen och att förhoppningen att den kan lösas med den nuvarande modellen med stödpaket vacklar betänkligt.

En orsak till Sannfinländarnas skrällseger i riksdagsvalet var eurokrisen och Timo Soinis eurokritiska slagord. Sannfinländarna har varit konsekvent eurokritiska, vilket man inte kan säga om Centern. Då Centern ännu var statsminister- och regeringsparti gällde en annan linje.

Socialdemokraterna går på lina. Trots misstro mot SDP:s vallöfte om att kräva säkerheter för de garantier Finland ger euroländer i knipa har det blivit regeringen Katainens linje. Jutta Urpilainen har på hemmaplan och bland sina finansministerkolleger i Europa drivit genom säkerheterna. De fungerar som framför allt SDP:s sköld mot Sannfinländarnas eurokritik. Men som den färska mätningen visar är försvaret bräckligt.

Samlingspartiets väljare är inte ideologiskt lika känsliga för krishanteringen som socialdemokraternas. Men det finns en rädsla för att partiets framgångssaga håller på att ta slut.

Eurokrisen är stor och ödesdiger på många sätt. Trots att regeringen har majoritet i riksdagen för sin politik har politikerna inte råd att förbise att folkets tilltro sviktar.