Sagan om telefonen

Säg Jolla och ett brett leende sprider sig på de flesta finländares läppar. Det lilla telefonföretaget har i sommar lyckats i det närmaste perfekt med sin marknadsföring. Uppstickaren har fått massor av utrymme i medierna och de flesta finländare känner i dag till antalet anställda i firman, vilket operativsystem de använder och varifrån namnet kommer. Och det här utan att de ännu har producerat en enda telefon.
Det är inte enbart skicklig marknadsföring som ligger bakom fenomenet, det finns också flera andra faktorer som gör att historien om Jolla är så lätt att sälja framför allt i Finland.
Sinnebilden av firman är att den består av en liten men tapper skara volontärer, som mer eller mindre avskedades från den internationella jätten Nokia. Bilden är att Jolla nu med obefintliga resurser och med öppen källkod modigt ska utmana de stora firmorna när de snart lanserar en äkta finländsk smarttelefon. Motsatsen i porträttet är Nokia som har flytt landet, gift sig med amerikanerna och svikit ett finländskt operativsystem.   
Berättelsen innehåller flera element från den klassiska sagovärlden där den lilla utmanar den stora och där högmod går före fall. Jollas vd Jussi Hurmola odlar också de här associationerna när han beskriver sitt företag som "den lilla båten som beger sig ut på världshaven". I paralleller om företaget används också den lille David som antog utmaningen från den mäktige Goliat och fällde honom med en slangbella. Goliat är i de här uttalandena för det mesta Nokia men ibland också Stephen Elop.
Finländare trivs i regel bäst i rollen som underdog. Identifikationen med någon som helst slår ur underläge är djupt rotad i den finländska folksjälen. Till och med i internationella uppslagsverk exemplifieras ordet underdog med Finlands heroiska kamp under vinterkriget. En finländare ska klara sig själv, jobba hårt och vara sin egen lyckas smed. När nyheterna nu fylls av ödesmättade ekonomirapporter finns det en beställning på en hjältesaga.  
Det som inte passar in i berättelsen om Jolla är att flera av nyckelpersonerna i firman inte är finländare och att de med all sannolikhet kommer att placera produktionen av sina kommande telefoner i Asien. Men det är en helt annan historia.