Arenan kunde ta steget fullt ut

Evenemanget Suomi Areena söker ännu sin slutgiltiga form. En bredare och naturligare tvåspråkighet bör vara det självklara målet år 2013.

”Det har blivit ett måste att vara här. Numera pratar man mest om vem som inte var här i år och funderar på varför.”


Med de här orden beskrev en av årets talare evenemanget Suomi Areena som arrangerades i Björneborg under veckan. Sammanlagt ordnades cirka 100 enskilda programpunkter där närmare 600 personer debatterade och diskuterade samhällsfrågor i vid bemärkelse.
Tanken på ett samhällsevenemang föddes på MTV3 under nyhetstorkan i juli 2004 när Finland avundsjukt blickade mot Sverige vars politiska debatt då blommade under Almedalsveckan i Visby. Efter några studiebesök på Gotland såg kusinen Suomi Areena dagens ljus år 2006.
Evenemanget har under de här sju åren vuxit från att ha varit en tvådagarstillställning till en institution som fyller Björneborgs hotell och torg till bristningsgränsen med cirka 20 000 besökare. Under åren har Suomi Areena allt mer fått en egen prägel i jämförelse med förlagan i Sverige. Under Almedalsveckan är det partierna som står i fokus när de levererar årets mest uppmärksammade politiska linjetal. Traditionen går tillbaka till 1968 då Olof Palme från ett lastbilsflak i Almedalen höll ett av sina legendariska brandtal.
I Björneborg finns visserligen också många rent politiska element, men de blandas i högre grad med bredare diskussioner där politiker möter vetenskapsmän, där näringslivet möter kyrkan och där kulturpersonligheter debatterar framtidsfrågor med ministrar. Det är just i de här tvärkulturella mötena som evenemangets styrka ligger.

Under avslappnade former, med jazzen i bakgrunden och deltagare utan vare sig slips eller powerpointpresentationer, sås frön till framtida innovationer och nya samarbetsformer. Det Suomi Areena tappar i politisk tyngd tar man igen med de ofta överraskande synvinklarna i debatterna. Arrangörerna kunde med fördel renodla den här profileringen och blanda ännu friskare bland debattdeltagarna för att fördomsfritt närma sig framtidsfrågor med helheten för ögonen.
Suomi Areena har under åren också lockat en mängd internationella toppnamn till estraderna. Listan med bland andra José Manuel Barroso, Jean-Claude Trichet och Ban Ki-moon förlängdes i år med den jemenitiska fredsaktivisten Tawakkul Karman, som tilldelades Nobels fredspris i fjol. Karmans framträdande på debattscenen var en av årets höjdpunkter med hennes kraftfulla försvar av jämställdhet i arabvärlden.

Trots de ofta vidsynta uppläggen på diskussionerna och de internationella kryddorna har evenemanget hittills varit i det närmaste renons på svenskspråkiga inslag. Suomi Areena har ordnats på finska och engelska och nationens tvåspråkiga dimension har saknats.
Därför var Folktingets initiativ att i år skapa Finlandsarenan mycket välkommet. De svensk- och tvåspråkiga debatterna kompletterade utbudet och de mer lättsamma inslagen i den finlandssvenska paviljongen hade åtminstone på basis av antalet nyfikna besökare en positiv attitydfostrande inverkan.
De svenskspråkiga inslagen under landets största diskussionsvecka bör vara självklara. Glädjande är att arrangörerna med MTV3 och Björneborgs stad i spetsen tycks vara av samma åsikt. Följande steg borde vara att tydligare integrera Suomi Areena och Finlandsarenan även utan Folktingets regi.
Steget kunde lämpligen tas nästa år när riksdagen är en av medarrangörerna, som ett led i att det då är 150 år sedan ståndsriksdagen började sammanträda i Helsingfors.