Vassa armbågar på upploppet

Kampen om ordförandeklubban i SFP når sitt crescendo under veckoslutet när partikaravanen drar till Karleby.
Den överlag sakliga och artiga debatten mellan de båda kandidaterna Anna-Maja Henriksson och Carl Haglund har på upploppet tagit en osakligare vändning när de rivaliserande stödtrupperna positionerat sig inför omröstningen.
Ordväxlingarna mellan stödtrupperna har under kampanjen varit många runt om i Svenskfinland och flera delegater i bägge lägren har upplevt påtryckningar eller i åtminstone ett fall rent av en hotfull ton i övertalningsförsöken.
Det exempel på den upptrappade ordväxlingen som fått oproportionerligt mycket utrymme är tolkningarna av tonfallet i samtalen mellan Nils Torvalds och Johan Ekman i Helsingforskretsen. Där står ord emot ord. Nils Torvalds har givetvis en egen agenda i ordförandevalet med en potentiell biljett till Bryssel i potten. Johan Ekman i sin tur jobbar som riksdagsassist för Ulla-Maj Wideroos, som starkt backar upp Henriksson, och därför bör även hans agerande vägas mot den bakgrunden.
Konsekvenserna av polemiken i Helsingfors är att Nils Torvalds ensidigt målats upp som en stor buse, vilket i sin tur oförskyllt kan ha kastat en mörk skugga över Carl Haglunds kampanj. Ekman och Torvalds är de facto de enda som med säkerhet kan veta vad och hur saker har sagts i deras privata samtal.
De starka känslorna är ett bevis på att mycket står på spel på söndagen. Svenska folkpartiets framtid avgörs, varken mer eller mindre. Vem av kandidaterna är skickligare på att förnya partiet? Vem av dem är trovärdigare när det gäller att stärka SFP på ett riksplan?
I de många debatterna har vi fått se två proffspolitiker som ideologiskt ligger nära varandra. I mångt och mycket utgör Henriksson och Haglund ett optimalt par med kompletterande egenskaper. En 48-årig kvinnlig jurist från Österbotten möter en 33-årig manlig ekonom från Nyland. En av landets mest kompetenta ministrar möter en av landets mest ansedda europaparlamentariker. En som står för kontinuiteten möter en som kommer in med delvis nya ögon.
I omröstningen på söndagen tar delegaterna inte bara ställning till vem som ska leda partiet, de tar också ställning till en helhet. Som team skulle Haglund och Henriksson bilda en mycket stark SFP-duo i regeringen.