Rektor inte kärnfråga

Arcada-Novia blir dragkamp mellan regionerna.

Förhandlingarna om fusionen mellan yrkeshögskolorna Arcada och Novia är inne i ett kritiskt skede. De båda styrelseordförandena Arne Wessberg (Arcada) och Roger Broo (Novia) har trappat upp mötestakten. Resultatet hittills kan närmast beskrivas som två steg framåt och ett steg bakåt.
Det förhandlingarna minst av allt behöver nu är regionalpolitiska utspel som låser förhandlingspositionerna.
I Vasabladet (17.5) går två tunga österbottniska krafter bakom Novia ut med ett ultimatum om att rektorsämbetet i den sammanslagna yrkeshögskolan bör finnas i Vasa. Bildningsrådet Alice Lillas vill rent av avbryta förhandlingarna om inte rektorn placeras i Vasa. I samma tidning applåderas utspelet på ledarplats där man cementerar att: Noviarektorns plats är i Vasa. Med eller utan fusion.
Med ett minskat statsunderstöd och mindre årskullar är en fusion sannolikt nödvändig för att trygga en tillräckligt stor kritisk massa och kunna erbjuda attraktiva forskningsmöjligheter.
I takt med den ökade globala konkurrensen behöver den nya yrkeshögskolan ett tätt och fungerande samarbete med övriga enheter för att skapa lockande alternativ för studenterna.
Ekonomin, demografin och konkurrensläget är bakgrundsfaktorer som talar för en fusion. En ny lag som träder i kraft 2014 gallrar dessutom i antalet koncessioner för yrkeshögskolorna och därför gäller det att vara proaktiv nu.
Utgångspunkten i fusionsförhandlingarna bör vara att trygga en attraktiv, relevant och högkvalitativ utbildning på svenska i Finland.
Resten av frågorna, inklusive var rektorsskylten ska hänga, bör besvaras via logiska konsekvensanalyser där kärnfrågan och inte regionpolitiken är det centrala.