Den svåra ekvationen

Att kombinera jobb och familj är krävande. Att kombinera ett synligt politikerjobb och familj är ännu mera krävande. Att kombinera ett synligt politikerjobb och familj under en turbulent period blir i längden närmast omöjligt.
När Stefan Wallin i fredags meddelade att han inte ställer upp för omval uppgav han familjen som en delorsak till beslutet. Wallin har upprepade gånger sagt att han vill undvika den dag när "familjen ständigt blir tvåa". Wallin har både med ord och handling varit en förespråkare av jämlikhet och hans delmotivering till nedtrappningen är därför logisk.
Man behöver inte gå långt tillbaka i tiden för att hitta fler liknande fall inom den finländska politiken. De flesta handlar om personer som likt Wallin befinner sig "mitt i livet". Sari Sarkomaa (Saml) avgick som undervisningsminister när det krävande ministeruppdraget inte gick att förena med familjen. Favorittippade Paula Lehtomäki (C) valde för två år sedan att inte ställa upp i partiets ordförandeval när även hon bedömde att det är omöjligt att kombinera uppdraget med familjen.
Att vara en ambitiös toppolitiker är i dag mer än ett heltidsjobb. Resor, ständig uppkoppling, intervjuer och möten blir lätt ett jobb dygnet runt. Den före detta centerledaren i Sverige, Olof Johansson, talade nyligen ut om den tunga perioden som partiledare och minister. Johansson konstaterade i en intervju för Dagens Nyheter att "det är näst intill omöjligt att ha fungerade relationer med vänner och en partner när man nästan aldrig har tid att ses". Johansson gav intervjun i samband med paret Reinfeldts separation. Paret Johansson gick samma öde till mötes år 1992.
Samtidigt som det är oroväckande att många toppolitiker hoppar av på grund av familjeskäl, så får det också ses som ett sundhetstecken. Det som framför allt för en manlig politiker hade varit omöjligt för 20 år sedan är i dag möjligt.      
Det mest oroväckande med utvecklingen är om politiker "mitt i livet" inte längre anser att de kan ta emot tunga poster. Risken finns då att det blir en snedvridning där "familjerösterna" inte längre hörs.
Det finns inga enkla lösningar på problemet, men Olof Johansson ger några goda råd: Vårda den lediga tiden och ifrågasätt en del av jobbresorna.