Operation rädda AKT

Bil – och transportfacket bjöd på gott och blandat.

AKT skrev i går två nya kapitel i den sorgliga följetången om Timo Räty och Hilkka Ahde. Förbundets styrelse hävde först uppsägningen av kommunikationsdirektören Ahde. Styrelsen gjorde därmed en klok helomvändning efter att bara för några veckor sedan beslutat att avskeda henne. Ahde får återvända till förbundet genast efter sjukskrivningen.
Förbundets fullmäktige möttes samtidigt och beslöt att ordförande Räty tas ur tjänst för den tid polisutredningen mot honom pågår. När samma fullmäktige i januari tog ställning till Rätys vara eller icke vara fick han tummen upp med rösterna 26-13. I gårdagens omröstning var majoriteten för en suspendering.
Gårdagens fullmäktigebeslut var en väntad kompromiss. Om Räty hade fått fortsätta som förr hade signalen varit märklig när polisen samtidigt misstänker Räty för psykisk misshandel av Ahde och för brott mot arbetssäkerheten. Om Räty hade fått sparken hade signalen varit att fullmäktige föregår en möjlig rättegång.
Trots kompromissen får gårdagens beslut ses som en tydlig markering från det omstridda fackförbundet. Timo Rätys bäst före-datum som ordförande har gått ut. I praktiken köper förbundet nu tid för att fundera hur en fungerande ledningsstruktur kunde se ut. Vi kan sannolikt vänta oss en ny maktkamp och en svår jakt på en ordförande som kombinerar Rätys tuffa förhandlingstakter med ett bättre socialt spelöga.
Den nya ledningen får ett styvt jobb med att putsa det sargade ryktet. Hela härvan har bjudit på så pass många pinsamma avslöjanden att det nu krävs en massiv charmoffensiv. Två år av tystnad måste följas av två år av kommunikation.