Upptrappning på ritborden

Först brasklapparna: Vårt sampel skulle inte klara en vetenskaplig granskning och målsättningen är inte att ge en heltäckande bild av den planerade kommunreformen.
Målsättningen med Hbl:s uppmaning att rita om kommungränserna var däremot att engagera kommunmedborgarna och ett försök att vända på steken. Hur skulle Svenskfinland se ut om invånarna själva var arkitekterna?
Vi valde att se på språkfördelningen, skattesatsen och försörjningskvoten i de nya fiktiva kommunerna. Vår bedömning var att försörjningskvoten är den mest relevanta faktorn gällande det kommande servicebehovet, att skattesatsen ger en fingervisning om ekonomin i kommunerna och att språkfördelningen är central i Svenskfinland.
Brasklapparna till trots kan man dra två försiktiga slutsatser utgående från den allvarligt menade kartleken.
För det första så berör kommunreformen. På en knapp vecka fick vi in närmare 1000 förslag på hur kommunpusslet borde läggas. För det andra kan man se den största aktiviteten gällande de kommuner där diskussionen hittills varit mest konkret och där det framför allt har hettat till kring språkfrågan.
De flesta förslagen till nya kommuner kretsar kring Porkalaområdet, Stor-Vasa och Karleby. Helt klart har såväl Karlebyfrågan som Sjundeåfarsen aktiverat invånarna och skapat en större medvetenhet om alternativen. Bland läsarna råder en relativt stor enighet om att Sjundeå, Ingå och Kyrkslätt hör ihop. De motiveringar som främst förs fram har föga överraskande språkliga förtecken. 
Den ansvariga ministern Henna Virkkunen (Saml) har nu skickat ett skepp lastat med frågor till kommunerna, som ska ge sina svar och alternativ till kartorna inom de närmaste veckorna.
Partierna trappar samtidigt upp jakten på goda kandidater till höstens kommunalval. Redan nu börjar en del självskrivna kandidater profilera sig med sina varianter av kartorna.
Vi har bara sett början ännu. Ju närmare kommunalvalet vi kommer desto konkretare blir diskussionen om kommunfusionerna. Ju konkretare diskussion desto större blir aktiviteten. Ju större aktivitet desto hetare blir känslorna.
Hbl fick alltså in närmare 1000 bidrag gällande enbart Svenskfinland på en knapp vecka. Kartbunten på Virkkunens bord lär nå oanade höjder under året.