Det som inte ska få hända

Allt för många föräldrar är ensamma med barnen.

Så har det hänt igen. En far ser ut att ha dödat sina barn, sin hustru och försökt ta livet av sig själv.

Tragedin i Håkansböle visar på den allra mörkaste sidan i det finländska samhället, familjevåldet.

Dessutom verkar blodsdådet precis som flera gånger förr ha varit överlagt eftersom två testamenten var uppgjorda.

Det är bara drygt en vecka sedan Sunnuntaisuomalainen (11.12) lade fram siffror över hur farligt barnen lever i Finland. Risken är till exempel tio gånger större än i Sverige.
I själva verket löper barnen ingen annanstans i västvärlden lika stor risk att bli dödade av sina föräldrar.  Detta gäller i synnerhet barn under ett år vars mödrar inte längre orkar.
Detta är väl känt bland forskare, men en mörkad sanning eftersom detta sällan diskuteras i offentligheten.

Depression, alkohol, tvångsföreställningar och våldsamt beteende i olika kombinationer leder till att barn behandlas illa. I Finland beräknas 50 000 barn bli misshandlade av sina föräldrar varje år.

Oftast har föräldrarna inte för avsikt att döda, utan det sker när de ska tukta barnet som en del av uppfostran.

Barnen som dödades i Vanda var redan omhändertagna och hade en chans till ett bättre liv när föräldrarna lurade sina övervakare och låste dörren. Det var inte mycket annat socialarbetarna kunde göra än att vänta på polisen.

Skyddsnätet för utsatta familjer och ensamma mödrar har blivit mycket bättre de senaste åren. Ändå är det tydligt att många i riskgruppen hamnar utanför.
Dessutom är det möjligt att föräldrarnas rätt till att vara med sina barn får väga tyngre än risken för att barnen ska råka illa ut. Den välviljan kan bli dödlig.