Kometen kanske inte kommer

Allt är inte förlorat ännu, särskilt som delar av Finland slåss om nya arbetstagare. Alla beslutsfattare borde skickas till Österbotten och Åland.

Tove Jansson skildrade känslorna hos finländarna under andra världskriget i Muminboken Kometen kommer. En fallande stjärna med röd svans hotar att förinta hela Mumindalen där invånarna lever i skräck.

Slutsatserna utifrån skuldkrisen i Sydeuropa sammanfaller ofta med filosofen Bisamråttans dystra lägesbedömning. "Finland störtar in i recessionen", tutar en tidning ut, "Vi går in i depressionen", deklarerar nästa.

Finlands Banks prognosmakare har också lekt med tanken att de ekonomiska problemen i Europa och USA utvecklas till en fullskalig global depression. Då kan Finland förbereda sig på bistra tider. Centralbankschefen Erkki Liikanen vågar ändå inte säga med vilken sannolikhet detta kan ske.

Finanskrisen som slog till hösten 2008 kom som en blixt från klar himmel för de flesta. Experterna urskuldrade sig med att de nog hade ett scenario för det allra värsta i översta skrivbordslådan, men glömde säga det. Den här gången får vi alltså veta att det finns vissa risker.

Därför gäller det än så länge att skilja katastrofscenarier från fullt normala konjunktursvängningar. De flesta ekonomiska experter är överens om att vi kan förbereda oss på lägre tillväxt, kanske en liten tillbakagång nästa år, men sen växer ekonomin igen.

Och jämfört med hösten 2008, då alla kurvor plötsligt pekade spikrakt neråt, är tecknen på en ankommande krasch inte särskilt tydliga. Osäkerheten är med andra ord betydande.

Det finns dessutom delar av landet där katastrofrapporterna är en pipa snus. I Österbotten pågår näringsverksamheten för fullt. I kommuner som Närpes och Korsnäs råder i själva verket brist på arbetskraft. Handelskammarens färska företagarenkät visar att de flesta tycker läget är "normalt".

Också på Åland ligger arbetslösheten på drygt två procent. Där har företagen draghjälp av den skattefria handeln och turismen.

Enligt den färska konjunkturbarometern är utsikterna bäst på Åland, sen kommer Nyland, Österbotten, Norra Österbotten och Lappland.

Svagast är framtidstron i Mellersta Finland, Södra Savolax, Päijänne-Tavastland och Södra Österbotten samt i Kajanaland.

Om politiker och tjänstemän skulle bemöda sig om att besöka Närpes, Jakobstad eller Mariehamn kunde de lära sig flera saker. Det är mångfalden av små, medelstora och större lokalt ägda företag i många branscher som skapar stabiliteten.

Exporten är också viktig eftersom internationell konkurrens tvingar företagen att skärpa sig. Från Österbotten går varorna framför allt till Sverige och Norge.

I Vasatrakten finns en imponerande bredd av energiföretag där Wärtsilä, ABB och Vacon är stjärnorna men många mindre specialiserade firmor är involverade. Det handlar om 120 företag med 10 000 anställda och hel palett av sol, vind, energisparande och smarta nätverk.

De kunde också besöka Jeppo. På en åker intill fabriken bygger familjeägda KWH-Mirka utbildningslokaler för sina kunder. Mirka levererar slipmaterial bland annat till bilindustrin och har insett att utbildning av användare är ett bra säljargument.

Mirka är också ett väldigt bra exempel på ett medelstort företag som lärt sig spelets regler på den globala marknaden.

Precis som i boken kan det alltså gå så att kometen aldrig slår ner.