Det börjar i bastun

Förr i världen föddes finländska barn ofta i bastun. Nu är det nya företag som ser dagens ljus där.

Aaltouniversitetets studenter och deras konsulter i Startup Sauna har redan varit med och hjälpt ett fyrtiotal företag att ta de första stapplande stegen. Nästa steg är att lansera konceptet i Kina.
Utanför Startup Garage i Otnäs står den mobila nyföretagarbastun just nu parkerad efter en turné i norra Europa. Bastun har släpats runt i Skandinavien, Baltikum, Nordeuropa och togs på en sväng ända till Jekaterinerburg vid ryska Uralbergen.
Tanken är att bjuda in folk som startar nya företag för att diskutera deras möjligheter att hitta rätt affärsmodell och kunder som kan ge intäkter. De mest lovande väljs ut för att få särskild hjälp med att komma vidare. Flera av dem som fått stöd kommer från Ryssland, Lettland, Estland och Polen förutom Finland.
Studenterna gör jobbet medan universitet och Tekes står för finansieringen. Målet är att göra Helsingforsregionen till en av Europas stora samlingsplatser för nya företag.
Alexander Stubb, USA:s ambassadör Bruce Oreck och Rysslands ambassadör Alexander Rumjantjev finns också på listan över hjälpande händer.
I veckan var den indiskfödde bloggaren Om Malik från Gigaom på besök i Start Up Garage i Otnäs. Han ser inte några hinder för att nå målet. I Finland bor väldigt många duktiga ingenjörer och om han själv skulle starta ett företag kunde han väl tänka sig att grunda en enhet här.
Om Malik är imponerad av det som har kallats Helsingforsvåren, samtidigt som de samtal han fört visar omogna drag. Företagarna har en vag uppfattning om var intäkterna kommer i från, var kunderna finns och hur tillväxt ska uppnås. De talar mer om behovet av finansiering än sina affärsmodeller.
En övervägande majoritet av de nya företagen kommer att gå omkull eller slås samman med andra. Succéerna är sällsynta, men det verkar varken bekomma företagare eller finansiärer. Den som inte vågar satsa kan heller inte vinna.
Aaltos studenter med sin bastu symboliserar en framåtanda och en tro på att allt är möjligt som behövs i det bistra mentala landskap vi just nu lever i.