Allt annat hade varit fel

Stora utskottet kan inte köra över grundlagsutskottet.

Det väger tungt då riksdagens grundlagsutskott tolkar Tysklands och Frankrikes förslag om att kvalificerad majoritet för beslut i den permanenta europeiska stabilitetsmekanismen strider mot Finlands grundlag.
 
Grundlagsutskottet anser att förslaget kränker Finlands nationella oberoende och riksdagens budgetbefogenheter om man ger upp kravet på enhällighet.

Stora utskottet har därmed inte mycket svängrum. I det här skedet, kan man tillägga.

Att driva igenom en ändring av grundlagen med två tredjedelars majoritet i riksdagen är i praktiken inte heller ett realistiskt alternativ.

Då grundlagsutskottet behandlade frågan, ville Sannfinländarna ha en tydligare markering i utlåtandet, medan Kimmo Sasi (Saml) föreslog en lösare formulering.

Stora utskottet hade begärt utlåtandet av grundlagsutskottet före sitt eget möte. Redan på förhand var det klart åt vilket håll det lutade. Finansminister Jutta Urpilainens lättnad var påtaglig efter grundlagsutskottets utlåtande.

Enskilda riksdagsledamöter ville säkert av politiska skäl ge statsminister Jyrki Katainen mer spelrum.

Inrikespolitiskt hade det varit rena självmordet och jämförbart med en blancofullmakt. EU-motståndet är inte bara någonting Sannfinländarna står för, antalet skeptiker har ökat i många andra partier. Att ge över Finlands nationella oberoende och riksdagens rätt att slå fast budgeten hade väckt en storm av protester även utan grundlagsutskottets utlåtande.

Finland får finna sig i att än en gång spela gossen Ruda i EU-sammanhang – men i stöd av sin egen grundlag.

Sedan är det en annan sak att dragkampen går vidare om vad riksdagen egentligen lovade då garantier på 14 miljarder beviljades.