S&P har fingret på avtryckaren

Det blir ingen lugn jul i år. Oron på finansmarknaderna tvingar många att fira på jobbet.

När EU:s toppmöte inleds i dag står statscheferna med en pistol riktad mot tinningen. Nu måste det bli beslut som visar att EU nu bestämt sig för att lösa eurokrisen. Annars kan kreditbetygen sänkas för 15 euroländer utöver Grekland och Cypern som redan har skräpstatus.
Även Finland med sina tre A finns på listan och en sänkning skulle öka lånekostnaderna med ett par hundra miljoner per år.
En sänkning minskar också hoppet om att räddningsfonden ESFS ska kunna fungera effektivt. Konstruktionen bygger på att euroländer som Tyskland och Frankrike backar upp fonden med högsta kreditvärdighet.
Det är förstås lätt att peka ett finger mot Standard & Poor's (S&P) och liksom franska centralbankschefen Christian Noyer understryka att kreditvärderarnas dåliga omdöme var en av orsakarna till finanskrisen 2008.
Samtidigt är argumentationen bakom beslutet att sätta alla euroländer på observeringslistan övertygande. EU har inte lyckats hitta en trovärdig lösning och tiden håller på att ta slut.
Det är ändå mot Frankfurt och Europeiska centralbanken som blickarna främst riktas. ECB fortsätter att kräva hårdare åtstramning i problemländerna i utbyte mot en större räddningsaktion. Det får alltså inte bli ännu ett "avgörande" toppmöte.
När Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy lade fram sin Merkozy-agenda inför toppmötet fanns det ännu hopp om att trycket lättar och att lugnet börjar sänka sig i god tid före julfirandet. Nu ser det snarare ut som att såväl penninghandlare som tjänstemän och politiker får förbereda sig på att tillbringa helgerna på jobbet.