Inflation i ringen

Proffsboxningen är sett till reglerna förmodligen världens simplaste gren. Du ska helt enkelt försöka slå omkull din motståndare. Men här tar det enkla i regelverket slut.

I kväll möts Borgåbon Robert Helenius och britten Dereck Chisora i en tungviktsmatch där EM-titeln står på spel. Normalt sett borde det här betyda att segraren är bäst i Europa. Men den regeln gäller inte inom proffsboxningen. Inte ens den som har titeln världsmästare är bäst i världen.

Helenius har redan nu två andra titelbälten i sitt prisskåp. Han är Intercontinental-mästare i boxningsförbunden WBA och WBO. Den tredje titeln han hade, den så kallade EU-titeln, måste han avstå ifrån på grund av en skada. Han är mästare, men ändå inte Mästare.

Boxningsvärlden är en ogenomtränglig djungel av olika förbund, alla med sina egna titlar, undertitlar och diverse olika matcher där mästerskap står på spel.

Just nu finns det fyra stora förbund (WBC, WBA, IBF, WBO) och dessutom åtta mindre. Det här betyder att det teoretiskt kan finnas ett dussin olika tungviktsmästare samtidigt i världen.

När man dessutom lägger till att antalet viktklasser under de senaste decennierna har ökat från åtta till sjutton så går till och med den ivrigaste boxningsstatistikern ner för räkning.

Orsakerna stavas förstås pengar och marknadsföring. Proffsboxningen lever på stora galor, tv-kontrakt och sponsorer. För att marknadsföra de här galorna och sändningarna behövs förutom stora eller lokala namn också titelmatcher. Att det då oftast handlar om falsk marknadsföring tycks ingen bry sig om. Huvudsaken är att rubriken är titelmatch och att det finns ett glittrande bälte på reklamplanschen.

Men vem är då världens bästa tungviktsboxare? Eftersom de konkurrerande förbunden alla har sina egna mästare och sina egna rankningslistor, så har makten något absurt tillfallit en branschtidning.
Boxningsvärlden har lyckats enas kring att det amerikanska boxningsmagasinet The Ring får fungera som facit. Tidningens experter följer med samtliga matcher för att varje månad kunna publicera en lista över de bästa boxarna.

Överlägsen etta på listan är ukrainaren Vladimir Klitjko, följd av sin bror Vitalij Klitjko. På en sjätte plats hittar vi Robert Helenius. Det är bra. Men även om han skulle vinna i kväll är han inte bäst i Europa.