Sossarna kom igen på Åland

Löften om allmän tandvård lockade när ålänningarna gick till valurnorna.

Ålands socialdemokrater tog tillbaka förlorad mark i söndagens lagtings- och kommunalval tack vare en dynamisk partiledare, Camilla Gunell. Löftet om att införa rätt till allmän tandvård för hela befolkningen har också bidragit till medvinden.
Valets förlorare blev Liberalerna under Viveka Eriksson, som sägs ha varit alltför försiktig och osynlig som lantråd.  Det andra regeringspartiet Centern har mer trögrörliga väljare och är nu störst.
En mer trolig förklaring till liberalernas förlust är ändå att partiet delvis har samma väljare som socialdemokraterna och att de rör sig över partigränsen mellan valen. I den meningen är det inte befogat att tala om en vänstervåg som sveper över Åland.
Ålands Framtid har också kommit igen och partiledaren Anders Eriksson får nu sällskap i lagtinget. Partiets självständighetsretorik har skruvats ner betydligt jämfört med tidigare val.
Även om socialdemokraterna är tillbaka på nästan samma nivå som vid valet 2003 så räcker understödet och sex lagtingsmandat inte till för att ta lantrådsklubban i landskapsregeringen. Den går troligen till Centerns Roger Nordlund eftersom partiets ordförande Harry Jansson till allas förvåning inte blev omvald.
Den nya regeringen kan möjligen bestå av tre socialdemokrater, tre centerpartister och en moderat.
Utmaningarna för den nya regeringen är många. Visserligen är arbetslösheten bara 2,7 procent men å andra sidan ligger tillväxten nära noll. De minsta av landskapets 16 kommuner kämpar med kostnaderna för en åldrande befolkning och Gunell har redan talat om att det behövs ett "Greklandspaket" också för dessa.