Juholt kämpar för överlevnad

Bidragsfusk ingen liten detalj i svensk politik.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt kämpar för sin politiska överlevnad bara ett halvår efter att han tillträdde.
Om Riksenheten mot korruption kan bekräfta uppgifterna om att han redan för två år sedan blev varnad för att ta ut hyresersättning från staten också för sin sambo är karriären över. Då spelar det ingen roll att han nu betalar tillbaka 160 000 kronor som han fått ut i strid mot reglerna. Och även om Juholt talat sanning och blir friad har han hur som helst visat prov på grov oaktsamhet genom att inte sätta sig in i det regelverk som gäller riksdagsledamöters förmåner. Det kommer att skugga hans framtida politiska arbete och skära av vägen till statsministerposten.
För partiet är detta inget mindre än en mardröm som får Mona Sahlins Tobleroneköp att framstå som en obetydlig detalj.
Juholts offentliga framtoning är långt från en kylig och beräknande bedragare utan snarare en som inte riktigt har koll på alla kort, kvitton och sedlar i plånboken.
Han är "en som pratar vitt och brett och yvigt, bullrar och dricker turistgroggar", säger PR-konsulten Paul Ronge till nyhetsbyrån TT. Retro-Håkans yviga stil och snabba åsiktsbyten har hittills närmast skapat problem för hans närmaste medarbetare. Bidragsfusket för däremot tankarna till de svenska sossarnas guldålder och de politiska skandalernas tid då partipamparna tog för sig av medlemmarnas pengar.
Socialdemokraterna, som har närmare en tredjedel av opinionen med sig, hade redan innan den här affären svåra interna spänningar att handskas med. Om partiets ordförande nu åker dit för fifflande är det en politisk katastrof av största slag.