EK kör två spår samtidigt

Helhetsavtal verkar trots allt vara ett alternativ när lågkonjunkturen knackar på dörren.

För bara ett par veckor sedan såg det ut att vara kört med centrala löneförhandlingar. Nu är Finlands Näringsliv EK och de fackliga centralorganisationerna inne på upploppet mot vad som kan betecknas som ett helhetspolitiskt inkomstavtal. Om avtalet blir verklighet ingår ord som solidaritet, konkurrenskraft och sysselsättning i texten.
Det är inte många dagar sedan EK:s vd Mikko Pukkinen svor på att de centrala avtalens tid är förbi och att det är exportindustrins avtal som ska visa vägen för de andra.
Det lätt att se vad som fick EK att gå till förhandlingsbordet. Metalls väl tilltagna lönekrav i kombination med en snabbt närmande lågkonjunktur väckte insikten. Den inslagna vägen hotar leda till en situation där lönerna rusar i höjden i samma takt som tillväxtsiffrorna sjunker.
Därför såg en traditionell central lösning sponsorerad av staten alltmer lockande ut, i synnerhet som statsminister Jyrki Katainen (Saml) i väldigt tydliga ordalag för EK förklarat vad som är bäst för Finland.
Av det som läckt ut från förhandlingsrummen att döma så har parterna snabbt funnit en gemensam melodi och i kväll, onsdag, är det dags att se vad statsministern och finansminister Jutta Urpilainen (SDP) har att erbjuda i form av skattesänkningar.
EK håller fortfarande dörren öppen för att exportindustrin kan nå ett separat avtal och försöker tona ner dramatiken kring det som händer i dag och i morgon.
Teknologiindustrins kollektivavtal går ut på fredag, men avtalslösa perioder är ingalunda unika. Metall hotar med strejk ifall det inte blir någon lösning denna vecka. Med tanke på att lönekravet är fyra procent är EK tvingat till att köra två spår samtidigt.