Dags att ta farväl

Jukka Peltomäki har förbrukat förtroendet hos allmänheten och politikerna.

Vandas stadsstyrelse har redan prövat förtroendet för den färske stadsdirektören Jukka Peltomäki (SDP). Nu är det dags att ta itu med honom igen.
Att Peltomäki som biträdande stadsdirektör under flera år vänsterprasslat med en förtroendevald från Samlingspartiet låter förstås inte bra. Vandas högsta tjänsteman måste föra sig med en viss dignitet. Det är knappast förenligt med att han på tjänsteresor ägnar sig åt umgänge med sin flickvän, låt vara att hon betalat resan själv.
Moralfrågan är ändå inte central. Inom stadens ledning har relationen varit känd länge och stadsstyrelsens ordförande Tapani Mäkinen (Saml) har till och med uppmanat Peltomäki att inte visa sig offentligt med kvinnan.
Lagen om kommunala tjänsteinnehavare är inte särskilt tydlig. Där sägs att "tjänsteinnehavaren skall i sin uppgift handla opartiskt och uppträda så som hans eller hennes ställning och uppgift förutsätter". Vad detta i praktiken innebär har sällan prövats och i inget fall har flickvänner nämnts.
Det handlar om att stadsdirektören på kort tid orsakat Vandapolitikerna för mycket huvudbry.
Polisen utreder redan om Peltomäki gjort sig skyldig till tjänstebrott när han underlåtit att berätta om sitt subventionerade boende hos en av Vanda stads viktigaste leverantörer av arkitekttjänster.
På måndag ska stadsfullmäktige ta ställning till om stadsdirektören har förtroendet.
För Vandabornas bästa och politikens trovärdighet vore det bra om Peltomäki får beskedet att det är dags att ta farväl, även om det kostar några månadslöner. Det är ett mindre problem att ledningskrisen måste lösas i en ny uppgörelse mellan SDP och Samlingspartiet.