Tills svaret blir rätt

Regeringens utredningsiver borde sättas under lupp. Ärenden där beslutsunderlag redan finns tas upp på nytt.

Marknadsundersökningar görs ibland om flera gånger för att få fram ett resultat som tillfredsställer beställaren. Det är förstås djupt omoraliskt eftersom det handlar om att manipulera de frågor som ställs så att svaren blir "rätt". När regeringen nu begär nya utredningar kring politiska frågor som bara för några månader sedan blev utredda känns det mönstret igen. Därtill gör man sig skyldig till slöseri med offentliga medel.
Matti Vanhanens regeringsprogram från 2007 innehöll ett åttiotal ärenden som skulle utredas. I Katainens program ökar utredningsivern med nästan 70 procent. Ambitionerna avspeglar förstås det faktum att sex partier ville få sina hjärtefrågor upp på agendan. I flera fall handlar det ändå om frågor som nyligen blivit ytterst grundligt utredda, däribland skatterna och kapitalmarknaden.
I samma kategori finns också pågående utredningar som inte är inskrivna i regeringsprogrammet, till exempel gällande finansieringen av Yle där beslutsunderlaget redan borde räcka till.
Ingen vet ännu hur många tiotals miljoner euro som binds för utredningsarbete nästa år. En större utredning kan kosta allt från några tusen euro till en miljon och binda upp tjänstemän och experter i veckor eller månader.
Här finns goda och dåliga sidor.
Å ena sidan behövs underlag för att fatta politiska beslut i ytterst komplicerade frågor där fakta förändras snabbt. Å andra sidan har beställaren, alltså någon eller några i regeringen, ofta bildat en egen uppfattning redan innan resultatet är klart. Ibland känns det som om utredningar görs bara för att vinna tid.
Samtidigt har regeringen inte heller varit rädd för att använda politisk intuition i viktiga frågor som hade mått bra av en expertgranskning. Bakgrunden till att regeringen nu har kniven mot strupen i striden om Greklandssäkerheter är oklar, men säkert är i alla fall att de utredningar som redan gjorts pekade på att säkerheter är uteslutna. Ändå valde regeringen att gå på känn och bygga sin taktik kring de goda vibrationer som EU-dokumentet från toppmötet den 21 juli utstrålade.
Det är bra med en balans mellan politisk handlingskraft och utredningsbaserade beslut. Det känns nu som att den balansen inte ligger riktigt rätt.