Goda nyheter från Kina

Efter tvåhundra svaga år tar Mittens rike snart ledarrollen igen.

Världens näst största ekonomi Kina fortsätter att växa så det knakar. Även om det kan vara svårt att upprätthålla tillväxttakten kring tio procent, som under de tre senaste decennierna, tar kineserna tillbaka ledarrollen av USA inom tio år.

Den svenske ekonomen Klas Eklund konstaterar i sin färska bok "Kina – den nygamla supermakten" att det trots slöseri, ovarsam kreditgivning och regionala fastighetsbubblor är "svårt att se Kina som någon sorts jättebubbla som snart spricker och knäcker världsekonomin".
För det alternativet innebär tack och godnatt för jorden. Kringeffekterna av tillväxten är så stora att den globala ekonomin nu står och faller med Mittens rike. Kina finansierar sedan länge USA:s offentliga ekonomi genom att placera tusentals miljarder i statspapper. Kineserna köper likaså aktivt grekiska, portugisiska, italienska och spanska statsobligationer för att hindra eurokrisen från att knäcka EU. Det är självintresset som styr: förutom att få en bra avkastning kan Kina också stödja konsumtionen av kinesiska produkter.

Kina har musklerna som krävs för att kunna agera som världsekonomins frälsarkrans. Då finanskrisen slog till hösten 2008 sjösatte landet historiens största stimulanspaket med kreditexpansion och infrastrukturbyggen som bidrog till att den globala ekonomin snabbt kom igen.

Detta är bara början. Världsbankens chefsekonom Justin Yifu Lin sade vid en presentation på Wider i Helsingfors i går att miljoner låglönejobb i kinesiska industrier är på väg att flytta över till Afrika. Det kommer enligt honom att leda till en ekonomisk uppgång för hela den afrikanska kontinenten.
Kina har ju redan under flera år köpt upp råvaruresurser och investerat i infrastruktur som är en förutsättning för att kunna sätta i gång tillverkning i större skala. Angola är till exempel Kinas största oljeland och industrin där sköts av kinesiska gästarbetare.
Finland har också dragit nytta av det ekonomiska undret och exporten växer fortfarande. Kina är Finlands fjärde största handelspartner.

Lin, som är en av världens ledande experter på Kinas ekonomi, anser över huvud taget att infrastruktursatsningar såväl i den utvecklade världen som i u-länderna är den rätta vägen ut ur den förtroendekris som skakar USA och Europa för tillfället. Han talar sig varm för att kombinera offentliga medel med privat kapital i partnerskap för att få fart på satsningarna.

Porten mot marknadsekonomin öppnades 1979, men fortfarande är det en lång väg kvar till fri konkurrens. Byggbolaget Skanska har till exempel fattat beslutet att inte ens försöka slå sig in på marknaden eftersom den kontrolleras av statliga företag. Det är självklart att situationen inte kan vara beständig. Den leder till snedvridningar som skadar samhället via svågerpolitik och korruption.
Den utmaning som västvärlden står inför – att möta en kinesisk ekonomi med riggade spelregler – har inte blivit mindre. Listan över landets femhundra största företag berättar att staten fortfarande äger det mesta, från oljebolag till banker.
Ingen vågar spå när marknadsekonomins globala krafter får börja härja fritt. Kapitalmarknaden är ju hårt reglerad för att staten snabbt ska kunna gripa in. Nu har till exempel valutan stärkts för att göra importerade konsumtionsvaror dyrare. Den linjen håller inte när Kina tar nästa steg, från en exportdriven strategi till en tillväxtpolitik som bygger på inhemsk konsumtion.