EK skriver eget manus

Löneförhandlingarna brukade vara väl inrepeterade och följa manus väldigt noga. Det är utdragna möten i veckor där förhandlingarna bryter samman men sedan, som genom ett mirakel, slutar med ett avgörande, ofta lagom till halv nians nyheter.

Nu är löntagarnas centralorganisationer högst förundrade när Finlands Näringsliv EK i dessa kristider helt vägrar hålla sig till det gamla manuskriptet för inkomstpolitiska helhetsavtal utan i stället kommer med utkastet till ett nytt, en "konkurrenspakt". Detta avtal ska säkra exportindustrins konkurrenskraft. Det ska också garantera att lönerna i den offentliga sektorn - som med näringslivets ögon sett är en sluten, icke-produktiv och därför tärande del av vårt samhälle - hålls nere.
Tanken är att Teknologiindustrin ska förhandla fram ett löneavtal med metallarbetarna och att centralorganisationerna förbinder sig till att rekommendera den nivån som lönetak för sina medlemsförbund. Rekommendationen ska gälla ända fram till våren 2012 då de sista förbunden förhandlat klart. Därefter går regeringen in och stödjer uppgörelserna genom att lätta på inkomstskatten.
Det är oklart hur långt EK är berett att hålla fast vid sin linje som testats men inte hållit tidigare år. Hittills har Metalls avtal inte styrt löneuppgörelserna vid andra förbund. Centralförbunden, som vill ha en centraliserad lösning, säger att det inte kommer att lyckas nu heller och undrar vad EK egentligen vill.
Misstanken är också utbredd om att konkurrenspakten ska innehålla inskränkningar i strejkrätten som i slutändan leder till en splittring av en annan pakt, den mellan FFC och SDP.
På onsdag ska parterna mötas på nytt för att diskutera dramaturgin.