Portföljer med konflikter

De färska ministrarna får en kort semester.

Om det är svårt att skriva ett regeringsprogram med sex partier är det inte heller lätt att få till stånd en ministerlista som fyller kraven på balans och jämlikhet. Tack vare några överraskande drag lyckas de 19 ministrar som utnämns i morgon täcka önskemålen på ett relativt tillfredsställande sätt.

Där Socialdemokraterna valt ett oerfaret garde kompenserar Samlingspartiet med idel gamla ministernamn. Samlingspartiet är å andra sidan det enda partiet där könsfördelningen inte är jämn. Den regionala spridningen är rätt god tack vare att Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki gav trafikministerns post till Merja Kyllönen från Uleåborg.

Men den statistiska balansen garanterar ingen substansmässig harmoni.

Potentiella oroshärdar är bland annat Utrikesminsteriet där Alexander Stubb ska dela hus med Erkki Tuomioja. Det behövs ingen kristallkula för att spå att det kommer att blåsa också kring finansminister Jutta Urpilainen. Ifall SDP gjort en felbedömning då partiet pressat ner hållbarhetsgapet till bara 2,5 miljarder euro kommer hon själv att tvingas ta ansvaret den dag den ekonomiska politiken måste stramas åt. Men elddopet kommer långt tidigare, då finansministern ska ta ställning till Greklandspaketet.

För säkerhets skull har regeringen dessutom skrivit in kontroverser i regeringsprogrammet. Till dem hör att Yles finansiering ska ses över samtidigt som regeringen räknar med att spara elva miljoner genom att avstå från att övervaka betalningen av tv-licenser. Till råga på allt ska den ansvariga ministern Krista Kiuru ha hand om både bostadspolitiken och kommunikationsfrågorna, en kombination som knappast öppnar sig ens för henne själv.