Normerna bör skrivas in i lagen

Personalbristen i äldreomsorgen är ett bekymmer.

Det finns för få vårdare. En del av personalen är inte yrkeskunnig. För många patienters del har det inte gjorts upp en vård- och serviceplan, eller så har den inte uppdaterats.
Det är i ett nötskal slutsatserna av tillstånds- och tillsynsverket Valviras utredning om äldreomsorgen på hälsocentralernas vårdavdelningar.

I en tidigare undersökning granskade Valvira 1 237 äldreomsorgsenheter och kom till att bara 12 procent av dem uppfyller den lägsta godtagbara nivån på samtliga uppställda indikatorer för en god vård. Den privata sektorns vårdanstalter klarade sig på alla punkter bättre än de offentliga avdelningarna.

Problemet är ju inte att den privata vården gör för bra ifrån sig. Vad som sker är att vården blir allt mer ojämlik beroende på vem som kan betala för sig.

Valvira konstaterar att uppgifterna om vårdpersonalens dimensionering är bekymmersamma. På mer än en femtedel av vårdavdelningarna finns mindre personal än vad minimirekommendationen föreskriver, och ytterst få av dem når upp till en god nivå på personalstyrkan.

Det ingår i kvalitetsrekommendationerna hur mycket personal det helst bör finnas på en vårdavdelning, men lagen fastställer ingen norm. Den nya regeringen bör skriva en äldreomsorgslag som är mer detaljerad än den nuvarande lagen. Välmenande rekommendationer bör förvandlas till normer.

Lagen kan dock inte avskaffa personalbristen i vården, som bara blir värre inom några år om inget görs. Yrket är tungt och lågavlönat, och mycket finns att göra för att det ska bli mer lockande för unga att söka sig till det. Det är ett bekymmer i sig att man hemfaller åt småskurna attityder till invandring här i landet, i stället för att se vad behovet kommer att vara i framtiden.