Susilull och susilo om Nato

 

 
 
Vad passar bättre för att beskriva sättet man diskuterar Nato och säkerhetspolitik i Finland och Sverige än ett par ord ur en svensk visa? Furuskogen susar susilull och susilo i båda. Ingenting hotar oss.
"Kan ni inte läsa innantill?" utbrast en uppenbart frustrerad Bo Hugemark i en debattartikel i Svenska Dagbladet i januari 2009.
Han ondgör sig över att de frågor som ställs i försvarsdebatten och intervjuer handlar om ifall det existerar något hot mot Sverige. Och att svaren är olika varianter av nej, men man måste ha förmåga att göra det i framtiden.
Byt ut Sverige mot Finland. Det låter ganska lika.
Hela frågeställningen är fel, säger Hugemark.
Han hänvisar till den svenska Försvarsberedningens solidaritetsklausul och säger att "försvar inte längre handlar om att kunna möta anfall för att betvinga Sverige utan om ett gemensamt försvar av det nordisk-baltiska området".
Sverige och Finland är de stater som snabbast kan komma till undsättning, tillägger han.
I en färsk debatt artikel av Hugemark, Frank Rosenius och Karlis Neretnieks i Dagens Nyheter förtydligas resonemanget. Den enda organisation som klarar av en militär attack mot till exempel en baltisk stat är Nato. Men för detta ändamål kommer Nato att behöva flygbaser i Sverige och förmodligen också Finland, tror Hugemark. Jag har inte läst hans nyutkomna bok med delvis samma resonemang men han har förmodligen rätt.
I en sådan situation går det inte att säga nej, på grund av Sveriges solidaritetsförklaring, enligt DN-artikeln.
Finland har inte avgivit en nationell solidaritetsförklaring. Men vi är bundna av EU:s solidaritetsförklaring och en moralisk förpliktelse. Den som har läst Mikael Holmströms bok om Sveriges samarbete med Nato under kalla kriget vet att detta samarbete utsträckte sig till Finland.
Om Alexander Stubb – eller någon annan – föreslår en tydligare skrivning av "Nato-optionen" handlar det bara om att officiellt slå fast vad som länge pågått i skymundan. Också i furuskogarnas susilull och susilo uppe i norr där Thorbjörn Fälldin och Mauno Koivisto plägade överlägga och diskutera olika försvarskoncept.
Tänk på det, innan ni hoppar jämfota av förtrytelse.