Personer med stort stödbehov har rätt att välja

Boende Vi kunde i HBL (9.1) läsa om Stefan Karlssons önskan om att bo i egen lägenhet. Kommunen anser att ”kutymen” är att personer med utvecklingsstörning ska bo i gruppbostad och kan därför inte bevilja personlig assistans i den omfattning det skulle behövas.
Personer med utvecklingsstörning får oftast sin service med stöd av specialomsorgslagen. Ofta erbjuds dessa tjänster i grupp, det vill säga som boende i gruppbostäder. För många är detta ett bra alternativ och de trivs bra med att bo i grupp. En del personer bor också i egen lägenhet men då handlar det oftast om personer med litet stödbehov.
Men det finns också många personer med stort stödbehov som vill bo i egen lägenhet. FDUV har under de senaste 20 åren kämpat för att boendetjänsterna för personer med utvecklingsstörning ska utvecklas så att det finns olika alternativ. Vi oroar oss för att man fortfarande erbjuder färdiga paketlösningar där man inte på riktigt beaktar personernas individuella behov.
Vår nuvarande regering har beslutat att gå vidare med Kehas-programmet, ett principprogram om nedläggande av institutionerna och utvecklande av tjänster för personer med utvecklingsstörning. De uppställda målen i principprogrammet hänför sig till artikel 19 i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Enligt artikeln har var och en rätt att välja hur, var och med vem man vill bo.
I klartext betyder detta att en viss diagnos inte automatiskt ska leda till en viss boendeform, utan att tjänsterna ska planeras enligt det individuella behovet, och att också personer med utvecklingsstörning ska ha möjlighet att välja mellan olika alternativ. Regeringens beslut är en tydlig signal om att också Finland bör (och kommer att) ta steget till ett modernt samhälle där också de som har större stödbehov kan vara en del av närsamhället.
Finland kommer inom en snar framtid att ratificera FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. När ska Finland omfatta konventionens innehåll i praktiken?
Annette Tallberg
Sakkunnig inom intressepolitiskt arbete
Lisbeth Hemgård
Verksamhetsledare
FDUV