Finland tar inte fram radikala innovationer

Innovationer Hur står det till med Finlands innovationspotential? En undersökning vid Aalto-universitetet visar att nya radikala innovationer är besvärliga för finländska företag. Vi behöver ett starkare samarbete, modigare risktagning, nya finansieringsmöjligheter och kunnande på nya tillväxtområden. Bara så kan vi vända den nuvarande negativa ekonomiska utvecklingen i en positiv riktning.

Snabbt växande företag utgör i Finland bara 6 procent, medan det övriga Norden (15 procent) och de europeiska länderna (11 procent) ligger långt före oss. Våra företags forsknings- och utvecklingsprojekt bygger huvudsakligen på effektivering av affärsverksamheten och sällan på innovationer.

Radikala innovationer kommer inte fram i en konservativ affärsmiljö. Den existerande verksamheten överdrivs på bekostnad av nya affärsidéer. Man fortsätter verksamheten på de nuvarande marknaderna och med existerande produkter och tjänster. Konkurrenterna förväntas förbli desamma och man ser inte hur man kan bryta sig in på nya affärsområden.

Företag med en omsättning över 100 miljoner euro undviker innovationer. Ledningen är resultatinriktad och undviker risker eller som engelsmännen säger: ”more the same, but more efficiently”. Startande tillväxtbolag når sällan upp över tio miljoner euro i omsättning. Nästan inga utvecklingsprojekt startas med målet att uppnå mellan tio och hundra miljoner euro.

En av slutledningarna i undersökningen är att ett tre–fem års tidsperspektiv är för kort för en strategisk framtidssyn. Innovationsprocessen tar mycket längre tid, i många fall över tio år. Business- och innovationsstrategierna går inte tidsmässigt hand i hand. Ett exempel på bolag med ett kort tidsperspektiv är börsbolagen, vilka kräver en jämn kapitalström. Det i sin tur förhindrar radikala innovationsförsök. En av de mera negativa slutsatserna i undersökningen är att radikala innovationer egentligen bara kan utvecklas utanför företagens affärsstrategi. 

Undersökningen pekar på olika åtgärder för att öka utnyttjandet av innovationer. Innovationsprocesserna har de senaste åren genomgått stora förändringar med ”open innovation”, ”crowdsourcing” och sociala medier. Det behövs en mera holistisk syn på innovationsverksamheten. Finansieringen av små djärva uppstartsföretag som utvecklar innovationer borde förbättras. Vi saknar finansiärer som utöver pengar kan bidra med en livsviktig bransch-, kund-, nätverks-, konkurrens- och teknologikunskap.

Det finländska samhället har svårt att godkänna misslyckanden. Å andra sidan vet man att misslyckanden och experiment i hög grad bidrar till att just radikala innovationer uppstår. Företagens innovationsledning, där en sådan existerar, styrs för mycket av kontroll och systematik. En viktig insikt är också att ren teknologikunskap inte räcker till, innovationer föds via kreativitet och försök.

Tekes har fått positiv feedback i undersökningen, men man önskar större öppenhet, bättre internt samarbete och en högre grad av internationalisering av de finansierade projekten. Innovationspolitikens uppgift är att förnya kärnområdena, det så kallade SHOK-konceptet och planera för den följande generationens lösningar.

Samarbetet mellan universiteten och företagsvärlden har traditionellt varit det finländska innovationssystemets styrka. Men man har blivit bekymrad om vi inom de nya branscherna har det internationella kunnandet och de aktörer som behövs.

Undersökningen kommer fram till att företagens innovationspotential inte är i bästa skick. Världsekonomin skapar mera än någonsin nya marknader som ger möjlighet till ekonomisk tillväxt och högre sysselsättning. Den viktigaste förnyelsen av forsknings- och innovationspolitiken är att förstärka den del av innovationssystemet som stöder verkligt nya och internationellt konkurrenskraftiga affärsverksamheter.

Det gäller att skapa bättre förståelse och kunskap om affärsmodeller, internationella ekosystem och värdekedjor och hur finländska företag skall kunna skaffa sig relativ konkurrenskraft i dessa nya verksamhetsförhållanden.

Carl-Magnus Fogelholm

Tidigare uppstartsföretagare​​, Esbo