”Kutymen” skvallrar om attityderna

Assistans Då vi läste HBL-artikeln (5.12) där Stefan Karlsson från Kyrkslätt berättar om sina motgångar angående sina möjlighet till ett självständigt liv med hjälp av assistans blev vi upprörda av att Kyrkslätt kommun fråntar Karlsson hans möjlighet och därmed också rätt att bo och vistas i sin lägenhet.
Kommunen fråntar honom rätten till personlig assistans som han sedan många år haft för att kunna utföra dagliga göromål såväl hemma som utanför hemmet. Hur tänker kommunen då de plötsligt beviljar personlig assistans enbart utanför hemmet då inget i hans förhållanden har ändrats.
En person med utvecklingsstörning med funktionshinder måste få den individuella service hen behöver oberoende om det är i eller utanför hemmet, behovet av stöd försvinner inte i någondera fallen.
Vår misstanke att Kyrkslätts kommun vill fösa in Stefan Karlsson till ett gruppboende föddes redan då vi läste den första artikeln (HBL 8.11.2015). Vi trodde dock att våra farhågor inte besannas – att förnuftet vinner. Dessvärre bekräftas vår misstanke av tf ledande socialarbetare Jenny Rusk då hon säger ”att det inte är kutym att bevilja något annat (gruppboende) då det gäller personer med utvecklingsstörning”.
”Det är inte kutym”! Vad berättar detta om kommunens attityder?
I verkligheten saknas rätten till självbestämmande och självständigt liv för personer med utvecklingsstörning fastän Finlands riksdag i år godkände FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Syftet med konventionen är att se till att personer med funktionsnedsättning har rättigheter och friheter som motsvarar dem personer utan funktionsnedsättning har.
Hur vill du leva ditt liv? Vill du bestämma med vem, var och hur du bor eller vill du att någon utomstående bestämmer? Vill du avgöra vad du vill göra och när, eller vill du att någon annan bestämmer?
Mauri Nyqvist
Intressebevakare, Esbo

Christel Brunberg-Lindholm
Psykolog
Mikael Lindholm
Politices magister

Grankulla

Irja Bergholm
Intressebevakare, kommunfullmäktigeledamot, Kyrkslätt

Gunnel Grönlund
Intressebevakare
Gitta Nyqvist, Olavi Grönlund, Tiina Gyllenberg,
Virpi Schauman, Esbo

Ant Simons, Helsingfors